SPREMENJEN POSLANSKI SEZNAM

Kaos pri DVK: napačno so izračunali šest poslanskih mandatov

Zaradi računalniške napake napačno izračunali šest poslanskih mandatov.
Fotografija: Kako je to mogoče? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Kako je to mogoče? FOTO: Leon Vidic, Delo

Pri preštevanju glasov na zadnjih parlamentarnih volitvah je prišlo do usodne računalniške napake, zaradi katere je prišlo do spremembe v Državnem zboru RS. Po dve napaki sta se zgodili pri Gibanju Svoboda in SDS, po ena pa v Nsi in Levici. Državna volilna komisija je potrdila končni izid. Predsednik DVK Peter Golob in direktor Dušan Vučko bosta jutri predala uradne izide predsedniku republike Borutu Pahorju.

V stranki Gibanje Svoboda sta tako mandat prejela kandidata Franc Props in Tine Novak, nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep.

V SDS sta mandat prejela Alenka Helbl in Dejan Kaloh, nista pa ga prejela Maja Kocjan in Andrej Kosi.

V NSi je mandat prejel Janez Žakelj, ni pa ga prejel Klemen Matko. V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif, ne pa Ana Černe.

Da je prišlo do napake, je DVK ugotovil v dodatnem postopku ugotavljanja izida volitev, ki jo je opravila neodvisna strokovna skupina. Do spremembe je prišlo v petih volilnih enotah pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Do razhajanj je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list.

Kaj je šlo narobe? DVK pojasnjuje, da je do napake prišlo zaradi visokega števila glasov in nizkega števila kandidatnih list, ki so prestopile parlamentarni prag. »Obstoječ informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in 2018, je sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oziroma razdelitvi mandatov na ravni države. Na letošnjih volitvah v državni zbor se je namreč zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo,« pojasnjujejo pri DVK.

Zapisnik bo objavljen v uradnem listu, poleg tega pa ga bosta predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko v nedeljo predala predsedniku republike Borutu Pahorju. Pahor bo podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora, ki bo v petek, 13. maja.

Volivci so največjo, 34,45-odstotno podporo, namenili Gibanju Svoboda, ki je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V državni zbor so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo imela pet poslancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije