KUP OBVESTIL S SODIŠČ

Kangler spregovoril, na kaj ga je opozarjal že pokojni Drnovšek

Nekdanji mariborski župan je spregovoril pred preiskovalno komisijo.
Fotografija: Franc Kangler. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Franc Kangler. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes na začetku pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab v sodnih postopkih zoper njega pokazal kup obvestil s sodišč, ki jih je v zadnjih letih prejel v poštni nabiralnik. »V pravni državi kaj takega ni normalno. 
»Se vam zdi to normalno? To je nadlegovanje. Zato sem vesel, da lahko danes tukaj spregovorim,« je povedal štirim prisotnim članom parlamentarne komisije pod vodstvom Žana Mahniča (SDS).

Kangler je dejal, da je bil že od prvih dni svojega županskega mandata tarča političnega obračunavanja, celo nekdanji predsednik države Janez Drnovšek ga je med obiskom v Mariboru opozoril, da se ga bo lotila stara Udba. Prvi naj bi ga z lažnimi obtožbami obremenil Viktor Premk, ki je zoper njega vložil odškodninsko tožbo zaradi domnevnega fizičnega napada, nato pa je sledila ovadba v zvezi z Domom pod gorco, »ker sem predlagal mestnemu svetu izgradnjo tega doma starostnikov«.
Kangler je podrobno opisal vse policijske, tožilske in sodne postopke zoper njega ter ponovil, da so se očitki izkazali za neutemeljene. Da je bila odmevna kriminalistična preiskava na njegovem domu v Zimici maja 2011 zrežirana, po njegovih besedah med drugim kaže dejstvo, da so bile tam takoj zjutraj televizijske kamere. Nekdanji župan, danes državni svetnik, je prepričan, da je za tem stala takratna notranja ministrica Katarina Kresal. »Šlo je za kup laži in podtikanj, katerih cilj je bil dvigniti v Mariboru ljudi na noge.«
 

Sedem mesecev zapora zaradi primera, ki sploh ni kaznivo dejanje?

»Niti eno mariborsko sodišče mi ni pustilo zaslišati prič, ki sem jih predlagal. To mi je uspelo doseči šele, ko je bil eden od primerov preseljen v Mursko Soboto,« je rekel Kangler. »Na sedem mesecev zapora so me obsodili zaradi primera, ki sploh ni kaznivo dejanje, sodnik je ob tem celo odkrito povedal, da obstaja nevarnost, da se vrnem v politiko.«

Na podlagi današnjega pričanja Kanglerja bo parlamentarna preiskovalna komisija načrtovala prihodnje delo. V komisiji sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije