GOTOF JE

Kangler odstopil, odločilen posvet v družinskem krogu

Objavljeno 06. december 2012 14.08 | Posodobljeno 06. december 2012 14.40 | Piše: D. P.

Maribor bo dobil novega župana.

MARIBOR – »Sporočam vam, da bom 31. 12. zaključil svoj mandat. Nekateri bodo to sprejeli z veseljem, drugi bodo razočarani,« je ob 13. uri dejal Franc Kangler, ki se ob koncu koledarskega leta poslavlja od županovanja. Razlogov za slovo je po Kanglerjevem mnenju več, za to se je menda odločil že 4. decembra, ko je rojstni dan praznovala njegova žena, odločitev pa je bila sprejeta v družinskem krogu. Zanikal je, da bi nanj vplivali pogovori s politiki v zadnjih dneh.

Darilo za Mariborčane

Brez demagogije pa tudi to pot Kangler ni mogel. »Odstop je božično darilo za Mariborčane,« je dejal, in spomnil, da je mesec december čas, ko si moramo zaželeti dobre stvari.

Strici iz ozadja

»Upam, da bodo tisti strici iz ozadja, ki stojijo za facebookovim profilom, predstavili rešitve za probleme, s katerimi se v teh kriznih časih sooča Maribor. Lahko se je skrivati in pozivati k protestom, težje pa je prevzeti odgovornost,« je še dejal Kangler.

Po poročanju Pop TV pa Kangler ni komentiral vprašanja, ali bo odstopil kot svetnik. Namesto besed se je obrnil in zaloputnil vrata. 
 

Ogorčen zaradi groženj

Kangler je opozoril, da je razočaran nad stanjem v družbi in pozive na facebooku. »Če je to demokracija, da se objavljajo registrske številke vozil, da se poziva k temu, da bi polivali s kislino moje sodelavce. /.../ Nedopustno je, da se grozi moji družini prek facebooka.«

Kangler je v svojem govoru spomnil, da je bil leta 1991 eden od policistov, ki so bili pripravljeni za novo državo žrtvovati tudi življenje.

Predsednik DZ pohvalil Kanglerja

Gregor Virant, predsednik parlamenta, je pozdravil Kanglerjev odstop in ga hkrati pozval, naj odstopi še kot svetnik državnega sveta (DS). Odzvale so se tudi stranke – prvi pa Socialni demokrati (SD): »V SD pozdravljamo odločitev župana F. Kanglerja in upamo, da se bodo začele zadeve razčiščevati tako v Mariboru kot tudi drugod po Sloveniji.«

Dobili bodo novega župana

Če županu preneha mandat pred potekom mandatne dobe, novega župana občani izvolijo na nadomestnih županskih volitvah. Razpiše jih občinska volilna komisija, in sicer najpozneje v 15 dneh po ugotovitvi občinskega sveta o prenehanju mandata. Na nadomestnih volitvah se novi župan izvoli za čas do izteka mandatne dobe občinskega sveta.

Deli s prijatelji