Kangler in Primc izvisela še na ustavnem sodišču

Ustavno sodišče pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo.
Fotografija: Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Andrej Regent, Mavric Pivk
Odpri galerijo
Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Andrej Regent, Mavric Pivk

LJUBLJANA – Ustavno sodišče pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo, so sporočili z ustavnega sodišča.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za državnozborske volitve ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili listo koalicije Kangler & Primc – Združena desnica. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice - Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Pretekli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. Kot so pojasnili, pritožbe niso sprejeli v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka člena 55 b zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.
Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Andrej Regent, Mavric Pivk
Franc Kangler in Aleš Primc. FOTO: Andrej Regent, Mavric Pivk

V sklepu sodišča so tudi zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so nekatere njihove kandidatke kandidirale v dveh volilnih okrajih. Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc, zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju pa na volitvah ne bo mogla nastopiti tudi podpredsednica omenjene stranke Metka Zevnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije