DONOSNO KMETIJSTVO

Kangler dobro služi s koruzo, šparglji in prasci

Objavljeno 31. oktober 2017 18.00 | Posodobljeno 31. oktober 2017 18.00 | Piše: Gordana Stojiljković

Nekdanji mariborski župan in poslanec pojasnjuje, od kod mu četrt milijona evrov. Specializirani tožilki zahtevata tudi dokazilo, od kod mu denar za traktor in mercedes.

Franc Kangler mora dokazati, da je nekaj več kot 250.000 evrov zaslužil zakonito. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – »Mene tu preganjajo za drobiž, na drugi strani pa kradejo milijarde, pa se nič ne zgodi,« je na hodniku sodišča na Tavčarjevi v Ljubljani bentil nekdanji mariborski župan in poslanec Franc Kangler. Poleti se je namreč začelo sojenje v pravdi, v kateri država toži nekdanjega župana in njegovo hčerko Mašo zaradi suma, da sta nezakonito prišla do 256.652 evrov.
Kangler mora dokazati, da je sredstva za parcelo na Zgornjem Slemenu in kmetijo Zimici v Zgornji Koreni ter za nakup okoli 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Mariboru, ki je v polovični lasti njegove hčere, zaslužil zakonito. Specializirani tožilki Barbara Lipovšek in Petra Apšner v tožbi po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni) zahtevata tudi dokazilo, od kod mu denar za traktor in mercedes.

Mene preganjajo za drobiž, na drugi strani kradejo milijarde, pa se nič ne zgodi.

Kangler že ves čas postopka trdi, da je delal pošteno in zakonito, da na kmetiji že vrsto let goji svinje, koze, ovce, spravlja seno in ga prodaja, prav tako seka drevesa in prodaja drva, na njegovih njivah pa rastejo koruza, šparglji, lubenice.

Sodišče je zaslišalo izvedenko agronomske stroke Marico Ivanušič, ki je svoje pisno izvedensko mnenje že dvakrat dopolnila. A niti včerajšnje razčiščevanje tega, koliko je Kangler s kmetijo zaslužil, tožilk ni prepričalo. Menita, da je »mnenje zmedeno, nepopolno«, zato sta predlagali postavitev novega izvedenca kmetijske stroke. Temu so nasprotovali sodišče in oba pooblaščenca. »Tožilstvo v izračunu domnevnega nesorazmerja do zdaj ni upoštevalo niti evra dohodka iz naslova kmetijske dejavnosti vse do leta 2011. Po drugi strani je zatrjevalo odhodke in potrošnjo. Kangler svoj dohodek izkazuje z listinami in pričami in izvedenka je jasno povedala, da je povprečen donos kmetije 11.143 evrov na leto, kar v 12 letih znese okoli 134.000 evrov,« je navajal Kanglerjev pooblaščenec Andrej Pohar.

V tem ni nič nejasnega, je še povedal in dodal, da je logično, da je ukvarjanje s kmetijstvom donosno, sicer se s tem ne bi ukvarjal noben kmet. Po mnenju pooblaščencev so vse vrednosti, ki jih je izvedenka izračunala po posameznih kulturah in posameznih letih, preverljive in realne, »še več, izvedenka je na več mestih kot relevantno vzela najnižjo vrednost, ko je denimo upoštevala prodajo 50 svinj namesto 64«.


11 tisoč evrov na leto je Kangler zaslužil s svojo kmetijo.

Izvedenka je izračunala, da je Kangler v spornem obdobju od 1. januarja 2002 do 2. aprila 2014 s kmetijsko dejavnostjo zaslužil okoli 189.000 evrov. Ko je odštela stroške kupljenega blaga in storitev, je ugotovila, da je bil pričakovani dobiček v spornem obdobju okoli 134.000 evrov, torej slabih 11.000 evrov letno. Pri izračunu ni upoštevala dela Kanglerjevih na kmetiji, prav tako ne stroškov amortizacije, saj »je traktor star več kot 32 let in je že amortiziran«. Sojenje se bo nadaljevalo januarja prihodnje leto. 

 

 

 

Tožilstvu ni pogodu

Zataknilo se je tudi pri postavitvi izvedenca ekonomske stroke, ki se bo po naročilu sodišča opredelil do pravilnosti podatkov iz finančne preiskave in drugih podatkov. Tožilstvu namreč ni bil pogodu predlog sodnice, da bi za izvedenca postavila Branka Mayerja. »Seznanjena sem, da se je na nedavni konferenci, na kateri so bili funkcionarji, izjasnjeval proti obstoječemu sistemu in Zopniju,« je navajala Lipovškova in zaprosila za rok, da svoje trditve preveri. V treh dneh mora sodišču posredovati pisni dokaz o svojih trditvah.

 

Deli s prijatelji