SOOČENJE

Kandidati o dozdajšnjih predsednikih: Kordišev vzornik Tito, Logarjev pa ...

Pet kandidatov in dve kandidatki je povedalo tudi, kaj menijo o sedanjem predsedniku Borutu Pahorju.
Fotografija: Soočenje kandidatov. FOTO: RTVS
Odpri galerijo
Soočenje kandidatov. FOTO: RTVS

Na današnjem soočenju predsedniških kandidatov, ki se bodo pomerili na oktobrskih predsedniških volitvah, gostili pa so ga na RTVS, so navzoče vprašali, kateri izmed dosedanjih predsednikov Slovenije jim je najbližje.

  • Miha Kordiš meni, da je najboljši državnik, ki smo ga sploh kdaj premogli, Josip Broz Tito, zelo pa ceni tudi hrbtenico in prodornost Janeza Drnovška
  • Janez Cigler Kralj  je povedal, da mu je med vsemi najbliže Borut Pahor in to utemeljil s tem, da je bil Pahor predsednik vseh, ker je znal nagovoriti vse Slovence.
  • Sabina Senčar ni povedala, kdo ji je najbližje, vsi pred Pahorjem so ji bili všeč. Je pa pojasnila, kaj jo je pri Pahorju zmotilo. Po njenem mnenju je odpovedal pri tem, kar je prisegel, da bo počel – varoval vsakega Slovenca in varoval ustavni red.
  • Anže Logar je v odgovoru poudaril, da je vsak izmed štirih predsednikov prispeval k razvoju Slovenije, Pahor pa da je naredil velik korak k širjenju sprave, saj da je zgladil odnose z Avstrijo in Italijo. 
  • Nataša Pirc Musar je dejala, da je vsak izmed predsednikov pustil pozitivno zapuščino. Kučan je dobro poznal politike zahodnega Balkana, Danilo Türk je strokovnjak mednarodnih odnosov, Drnovšek je pokazal človečnost, Borut Pahor se je trudil za spravo. A Pahorja je tudi pokritizirala, češ da se ni oglašal ob zdrsih demokracije.
  • Milan Brglez je dejal, da pri Pahorju ceni odprt odnos do ljudi. Moral pa bi se oglasiti takrat, ko se je dobro oglasiti, in biti tiho, ko je dobro biti tiho.
  • Vladimir Prebilič pa je bil povedal: »Drnovšek je moj vzornik. Predsednik je moralna avtoriteta in prav je, da v nekaterih konkretnih primerih predstavlja tudi politično avtoriteto.«  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije