KADROVANJE

Kam odhaja vodja kabineta Milojke Kolar Celarc

Imenovana je bila v svet zavoda Psihiatrične bolnišnice Ormož, a to ni njena glavna služba.
Fotografija: Ministrica Milojka Kolar Celarc. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ministrica Milojka Kolar Celarc. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Mandat gre proti koncu in izkušnje iz preteklosti kažejo, da se za tiste, ki so zaposleni v kabinetih pri ministrih, pogosto najdejo redne službe znotraj javnega sektorja ali v podjetjih, ki so v državni lasti. Tako smo pred dnevi v vladnem gradivu opazili, da je bila v svet zavoda Psihiatrične bolnišnice (PB) Ormož imenovana Majda Hostnik. Gre za aktualno vodjo kabineta ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Majda Hostnik je vodja kabineta ministrice. FOTO: posnetek zaslona
Majda Hostnik je vodja kabineta ministrice. FOTO: posnetek zaslona

Na ministrstvo za zdravje (MZ) smo vprašali, kako komentirajo očitke, da gre za dogovorjeno službo za Hostnikovo. V daljšem odgovoru so nam najprej pojasnili, da je »zaradi transparentnosti izbire članov v svete javnih zdravstvenih zavodov (JZZ) ministrica za zdravje v letu 2015 izdala Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija. S tem protokolom se prijavljene kandidate točkuje in izbere strokovno najprimernejše. Po tem protokolu so bili izbrani vsi dosedanji člani svetov JZZ v tem mandatu, enako je tudi v primeru PB Ormož.«


Izbrana med 73 primernimi kandidati


Pojasnjujejo, da je bil objavljen javni poziv, komisija pa je sestavila listo primernih kandidatov. »Z liste 73 primernih kandidatov je MZ Vladi RS predlagalo v imenovanje člane sveta zavoda,« so sporočili z ministrstva za zdravje. Hostnikova je bila, tako ministrstvo za zdravje, izbrana na podlagi svojih znanj in izkušenj, ob tem pa izpostavljajo še, da člani svetov JZZ niso zaposleni v svetih zavoda, v svetih zavoda opravljajo svoje delo za mandat zunaj delovnega časa in dobijo za opravljeno delo sejnino in povračila drugih stroškov, kot je določeno z Uredbo o sejninah in povračilih stroškov v javnih skladih, javnih agencijah, javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih, ki velja za vse zavode, kjer je ustanovitelj RS. Sejnina je sicer sestavljena iz stalnega dela (50 evrov) in variabilnega dela, katerega višina je odvisna od bilančne vsote osebe javnega sektorja in števila zaposlenih v osebi javnega sektorja.

Poleg tega opozarjajo, da ima Majda Hostnik na ministrstvu za zdravje sklenjeno pogodbo za nedoločen čas in je trenutno razporejena na delovno mesto vodje kabineta. Po prenehanju funkcije ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc se tako vrača na delovno mesto vodje službe za stike z javnostjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije