EPIDEMIJA

Končno dobre novice: Fafangel razkril, kaj so svetovali vladi (VIDEO)

V sredo je bilo potrjenih 1.267 primerov. Zdaj je jasno, zakaj prihaja do zamud.
Fotografija: Mario Fafangel. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Mario Fafangel. FOTO: Blaž Samec

Epidemiološka slika v državi se izboljšuje. Maja Bratuša je na novinarski konferenci o aktualnem stanju v državi dejala, da je eden izmed dveh pogojev za prehod v oranžno fazo že izpolnjen. Število oseb, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je namreč po dolgem času upadlo pod tisoč. V bolnišnicah je 989 bolnikov s covidom 19. 



Ob zadnjih dogodkih, ko je bilo na hitrih testih lažno pozitivnih kar nekaj šolnikov in šolnic, je predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel poskušal javnost pomiriti in povrniti zaupanje v hitre teste. Pravi, da so hitri testi izjemno pomembni z vidika kapacitet testiranja. Testi so po njegovih besedah kakovostni, njihova uporaba je smiselna. »ECDC in WHO priporočata uporabo teh testov v vseh okoliščinah – tako na področjih, kjer je virusa veliko, kot tam, kjer ga je malo.«


 
Izpostavil je, da je javnozdravstveni princip, da najdemo okužene in s tem obvladujemo epidemijo brez tega, da bi morali posegati po bolj invazivnih, restriktivnih ukrepih, kakor je zaprtje države. Rezultati hitrih antigenskih testov gredo po ECDC-poročilih v državne statistike. Pravi, da pozitivnega testa ni treba dodatno potrjevati tudi s PCR-testom. Izpostavil je še, da so problem lažno negativni testi. Prednost tega, da izločamo kužne osebe, z epidemiološkega vidika pretehta tistega lažno pozitivnega.

Predlog epidemiološke stroke je, da se začne potrjevati pozitivne HAGT-teste s PCR pri asimptomatskih osebah brez epidemiološke povezave. »V nacionalno statistiko pa bomo šteli tiste s pozitivnim PCR-testom,« je dejal. Zaprosili so izvajalce, naj prijavijo primere, pri katerih je bila diagnoza ovržena, zato prihaja do zamud pri javljanju rezultatov, saj to preverjajo ročno. ​»Ne želimo, da dobi testiranje negativno oznako, saj je to pravzaprav najpomembnejši ukrep za obvladovanje epidemije.« Dodal je še, če bi imeli dovolj kapacitet, bi preferiral, da se izvaja le PCR-teste. 

Fafangel za odprtje šol do petega razreda


Fafangel je še dejal, da je epidemiološka stroka vztraja pri tem, da se odprejo šole in odpravijo nekateri ukrepi. »Predlagali smo, da se odprejo šole do petega za vse razrede ne glede na regije. Predlagali smo tudi odpravo omejitve gibanja med občinami in odpravo ukrepa omejitve gibanja ponoči,« je pojasnil.

Na vprašanje, kdaj točno so epidemiologi predlagali vrnitev otrok v šolske klopi, ni podal točnega odgovora, je pa dejal, da je bil predlog, da se v šole vrnejo otroci do petega razreda izrečen neštetokrat, pisno zadnjič v dopisu pred mesecem. Da se odprejo občine in regije, so predlagali v ponedeljek in še enkrat v sredo na seji. Dejal je, da ne ve, ali je o tem padla tudi kakšna odločitev, a misli, da bo oboje v obravnavi kasneje.

Odgovoril je tudi na vprašanje, kaj bi za odprtje šol pomenilo, če bi se hitre teste, ki jih zdaj uporabljajo, umaknilo. »Nismo za obvezno testiranje šolnikov, ampak je za šolnike dostopno, če se za njih odločijo. Če bo za potrditev potrebna PCR-potrditev HAGT-testov, bi predlagal, da je testiranje v petek, potrditev v soboto in to bi dalo vsem malo več manevrskega prostora in časa za pripravo.« 

Kaj je vzrok za vse lažno pozitivne teste šolnikov, ki smo jim bili priče v zadnjem času? Povedal je, da ni točno jasno, a da je možnosti veliko, od tega, kako so bili hranjeni, do dvoma o kakovosti. Pravi, da bi morali hitri testi ostati, a če ti niso dobri, bi bilo treba dobiti druge. 

Dejal je še, da so učinkoviti ukrepi za obvladovanje epidemije stoodstotno nadomestilo v primeru okuženosti in karantene. 






Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije