JESENSKA NAPOVED

Kakšna bo inflacija v Sloveniji? To napoveduje Bruselj

Za letos izboljšali gospodarsko napoved za Slovenijo, za prihodnje leto pa poslabšali.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: New Africa, Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: New Africa, Shutterstock

Slovenija bo letos beležila 6,4-odstotno povečanje bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 4,2-odstotno, je ocenila Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi. Obete za letos je v primerjavi s poletno napovedjo znatno izboljšala, in sicer za 0,7 odstotne točke, za prihodnje leto pa poslabšala za 0,8 odstotne točke.

Gospodarska rast v Sloveniji bo po napovedi komisije letos sicer občutno večja od povprečja v območju evra in EU, kjer naj bi bila petodstotna, v prihodnjem letu pa bo blizu povprečja območja evra in EU, kjer bo rast po napovedih 4,3-odstotna. Za leto 2023 komisija Sloveniji napoveduje 3,5-odstotno rast, kar je za 1,1 odstotne točke nad napovedano rastjo v območju evra.

Kaj pa inflacija?

Ob objavi jesenske gospodarske napovedi v komisiji opozarjajo na rast inflacije, ki je zaradi rastočih cen energije na najvišji ravni v desetih letih. Sloveniji komisija za letos napoveduje 1,7-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu 2,1-odstotno, v letu 2023 pa 1,7-odstotno. Območje evra naj bi v omenjenih letih beležilo 2,4-odstotno, 2,2-odstotno in 1,4-odstotno inflacijo.

Komisija v poglavju o Sloveniji sicer izpostavlja, da se je slovensko gospodarstvo v prvi polovici tega leta bistveno okrepilo v primerjavi z istim obdobjem lani in da naj bi se vrnilo na raven pred pandemijo v tretjem četrtletju tega leta ter še naprej močno raslo v prihodnjih dveh letih. Rast poganjajo potrošnja in naložbe. Visoki tekoči izdatki naj bi ovirali izboljšanje javnih financ, še navaja komisija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije