OSTRI ODZIVI

Direktor Car stopil pred kamere: Iskreno mi je žal ... (VIDEO)

Po mnenju umetniških kritikov so slike svetovno znanih umetnikov ponaredki, odgovornost za blamažo pa na strani direktorja.
Fotografija: Direktor Car je podal izjavo za medije. FOTO: STA
Odpri galerijo
Direktor Car je podal izjavo za medije. FOTO: STA

V Narodnem muzeju Metelkova je bilo za danes napovedano odprtje razstave Popotovanja, na kateri naj bi bila razstavljena dela največjih slikarjev 19. in 20. stoletja. Kot navajajo, naj bi bile med njimi slike Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Mirója ...

Dela nekaterih svetovno znanih umetnikov, ki so jih napovedali na razstavi v Ljubljani, pa so po poročanju portala N1 ponaredki. Kot na omenjenem portalu navajajo likovne kritike, »gre za v nebo vpijoče ponaredke in velik škandal za narodni muzej, ki terja odstop direktorja. Če bi to bile originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov.«

Na razstavi bi bilo na ogled 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac, strokovnjaki pa so ob teh napovedih opozarjali na to, da bi morali pred razstavo preveriti pristnost del, ki je vprašljiva. 

Vabilo na razstavo Popotovanja na spletni strani narodnega muzeja. FOTO: zaslonski posnetek spletne strani
Vabilo na razstavo Popotovanja na spletni strani narodnega muzeja. FOTO: zaslonski posnetek spletne strani

Tik pred nameravanim odprtjem razstave pa se je zgodil preobrat. Delo.si namreč poroča, da je odprtje razstave odpovedano. Popoldne so iz muzeja sporočili, da odpovedujejo predogled za strokovno javnost in novinarje. Na spletni strani muzeja je sicer še vedno objavljeno, da razstava bo.

Ministrica za kulturo že podala izjavo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je podala izjavo za medije ob odpovedi razstave Popotovanja, Umetniška zbirka družine Boljkovac v Narodnem muzeju Slovenije, in povedala, da strokovne komisije te razstave niso uvrstile na seznam letnih projektov. Po pogovoru z ministrstvom se je direktor odločil, da razstavo prestavi. Dokumentacije v zvezi s pristnostjo še ni, in kot je povedala ministrica, to niti ni v njihovi pristojnosti. Finančne kompenzacije za razstavo ni bilo, vsaj po pregledani dokumentaciji. Direktor naj bi na svojo roko potrdil razstavo, mimo predloga komisije. Strokovna komisija omenjene razstave ni uvrstila na seznam, saj ni dosegla standardov, da bi bila uvrščena v načrt letnega delovanja.

Ministrica je podala izjavo. FOTO: STA, posnetek zaslona
Ministrica je podala izjavo. FOTO: STA, posnetek zaslona

Direktor stopil pred kamere

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je podal izjavo za medije o današnji odpovedi razstave, ki buri duhove in postavlja številna vprašanja. Povedal je, da mu je iskreno žal mi je, da je prišlo do te situacije. Ocenjujejo, da čas za odprtje take razstave v tem trenutku ni primeren.

Nekatere postopke bi morali izpeljati drugače, želeli so, da bi v poletnih mesecih privabili ljudi, kajti nič ni tako žalostnega kot muzej brez obiskovalcev. O avtentičnosti del pa je povedal, da ima vsako izmed del svoj certifikat, tudi sam verjame v avtentičnost te razstave in del. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije