ZGROŽENI KRAJANI

Kako slovensko! S traktorsko prikolico je zaprl promet na vasi

V Žlebeh pri Medvodah že dve leti cestna zapora. Postavil jo je večinski lastnik parcele.
Fotografija: Prikolica onemogoča promet. FOTOGRAFIJE: Marko Feist
Odpri galerijo
Prikolica onemogoča promet. FOTOGRAFIJE: Marko Feist

Slovenci smo znani po tem, da se radi omejujemo z ograjami, pozimi pa na »svoja« parkirna mesta postavljamo gajbice. A vaščani v Žlebeh pri Medvodah, pa tudi kakšen izletnik, ki se tu odpravi na Jetrbenk, Sveto Katarino ali Svetega Jakoba, so že skoraj dve leti priča novi domislici. Sredi makadamske ceste namreč stoji stara traktorska prikolica in preprečuje promet. Neobičajno cestno zaporo je postavil večinski lastnik parcele, čez katero pelje cesta, čeprav preostali solastniki temu nasprotujejo.
Žlebe so lepa vasica pod priljubljenimi izletniškimi točkami.
Žlebe so lepa vasica pod priljubljenimi izletniškimi točkami.

Del nekoč javne ceste, kjer stoji ovira, je sicer od leta 2016 v zasebni lasti, saj je eden od solastnikov, pokojni Franc Jakopič, nasprotoval njeni ureditvi, dokler se zadeva zemljiškoknjižno ne uredi. »Del ceste, na katerem je postavljena ovira, ni kategoriziran in je bil doslej v zasebni lasti. Ker je eden od solastnikov nasprotoval kategorizaciji in poteku ceste po zemljišču, ki je v njegovi solastnini, je bil ta del izvzet iz predloga odloka v letu 2016. Javna pot se je v tem delu prekinila, čeprav je imela status javne poti že več desetletij,« so nam pojasnili na občini Medvode.
 

Zgroženi krajani


Krajani so seveda nezadovoljni, saj morajo zaradi ovire na cesti, ki so jo uporabljali že od leta 1943, voziti po obvoznih poteh. Zgroženi so in se sprašujejo, kaj vse bi se lahko zgodilo v nujnem primeru, ko reševalno ali gasilsko vozilo ne bi moglo prihiteti na pomoč. Čudi jih tudi to, da gre lastniku parcele toliko za ta košček njegove lastnine, ob tem pa njegova kmetija dobesedno propada in postaja odpad za odslužene avtomobile. Decembra 2018 so zbrali kar 89 podpisov in jih naslovili na krajevno skupnost Preska-Žlebe ter na občino Medvode, naj vendar zadevo uredijo. A zaman.
Že dve desetletji se solastniki trudijo urediti lastniško godljo.
Že dve desetletji se solastniki trudijo urediti lastniško godljo.

Nezadovoljni so tudi preostali solastniki, ki imajo v lasti nekaj manj kot 42 odstotkov parcele. Dobrega pol leta potem, ko je sin Franca Jakopiča Urh Jakopič, ki sicer stanuje v Ljubljani, najprej z vejevjem, nato pa kar z nakladalno prikolico preprečil promet po tej cesti, so hoteli to sami odstraniti in ga o tem pisno obvestili, sporočili pa so tudi na občino, krajevno skupnost ter policijo. Jakopič jim je odgovoril s priporočenim pismom, da bo v tem primeru sprožil sodni postopek. Zaradi groženj so nato opustili misel, da bi problem rešili sami.
 

Le prek sodišč


Med petimi solastniki parcele je bila še nedavno, dokler svojega deleža ni podarila občini, tudi upokojena arhitektka, 79-letna Zofija Sekavčnik. Tudi ona ne more razumeti, kako je v naši pravni državi to sploh mogoče. Čeprav živi v Kamniku, ji je bilo veliko do tega, da se ta nenavadna cestna zapora odstrani, zato se je decembra lani odločila, da bo ukrepala. Svoj del parcele, velik 167 kvadratnih metrov, je podarila občini, saj je bila prepričana, da se bo problem tako hitreje rešil. »A prav nič ni pomagalo, niti skoraj 90 podpisov ne! Solastnik še naprej ovira promet in nagaja ljudem. Prepričana sem bila, da bo s prenosom na občino vse skupaj rešeno v dobro vseh, ki bi se radi vozili po tej cesti. Tu se vidi, v kakšni državi živimo. Namesto da bi v takih primerih, ko očitno zmanjka zdrave pameti, odreagiralo sodstvo in upravni organi, se moramo kar sprijazniti s takimi potezami ljudi, ki ščitijo svojo lastnino v škodo drugih,« nam je povedala.
Zofija Sekavčnik ne more verjeti, da je kot solastnica parcele popolnoma nemočna.
Zofija Sekavčnik ne more verjeti, da je kot solastnica parcele popolnoma nemočna.

Vsi lastniki parcele, po novem je to tudi občina Medvode, se že več desetletij trudijo, da bi po sodni poti parcelo razdelili in tako onemogočili samovoljo lastnika večinskega deleža. A sodni mlini meljejo počasi, solastniki pa z Urhom Jakopičem komunicirajo le pisno in preko sodišč. Do pogovora z njim jim nikakor ne uspe priti.
 

Lastnik prikolice molči


Seveda smo poskušali do večinskega lastnika sporne parcele priti tudi mi, a nam žal ni uspelo. Nam je pa njegova odvetnica Mojca Ropret iz Cerkelj na Gorenjskem, ki sicer ni želela dati pojasnil, a je obljubila, da bo Urhu Jakopiču posredovala našo prošnjo in kontaktne podatke, vseeno namignila, da gre za »100 let staro zgodbo o neurejenem lastništvu, ko si je občina večkrat vzela pravico do poseganja v zasebno lastnino in odvzemanja le-te«. Dodala je še, da smo novinarji veliki optimisti, če mislimo, da bomo z objavo rešili to godljo z dolgo brado.

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, smo vseeno ugotovili, kje je problem. Urh Jakopič je, kot je bil tudi njegov pokojni oče, že dve desetletji v sporu z občino zaradi neurejenih zemljiškoknjižnih razmerij na svoji parceli. Dokler se to ne bo uredilo, ne bo odmaknil prikolice.


Kot je razvidno iz dopisa, ki sta ga na KS Preska-Žlebe leta 2014 poslala Franc in Urh Jakopič, sta se za zaprtje ceste že takrat odločila zato, ker se je občina po njunem mnenju nezakonito lotila širitve ceste. »Glede na to, da je občina ukinila javno pot, ne da bi si zagotovila drugo, kot predpisuje zakon, dolži za nastali spor naju. Občina Medvode bi lahko s prometno signalizacijo označila, da javne poti ni z obeh strani, kajti vsi prebivalci vasi imajo dostop do bivališč. Občina že od leta 1999 kljub dogovoru namerno krši predpise in ne uredi javne poti,« sta zapisala.

Sekavčnikova ob tem samo zmajuje z glavo: »Ali ni bedasto, da nekdo toliko časa povzroča težave sorodnikom, vaščanom, uslužbencem na občini in celo policiji, saj zavlačuje postopke, piše pritožbe in se izogiba pogovorom. Kot da se ga vsi bojijo, nihče ne ukrepa, vsi smo popolnoma nemočni ob njegovem ravnanju.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije