SAMOTESTIRANJE

Kako si vzeti bris iz žrela?

Vedno več je poročil o pozitivnih testih pri brisih iz žrela, medtem ko testi brisov iz nosu pokažejo negativen rezultat.
Fotografija: Za zdaj strokovnjaki testiranja iz žrela ne svetujejo. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Za zdaj strokovnjaki testiranja iz žrela ne svetujejo. FOTO: Matej Družnik, Delo

Vedno več ljudi, ki se okužijo z novim koronavirusom, poroča, da so bili njihovi testi pri samotestiranju najprej negativni, šele po nekaj dneh, tudi šele proti koncu karantene, ki jim je bila odrejena na podlagi pozitivnega PCR-testa, pa pozitivni. Kot opozarjajo slovenski strokovnjaki, so hitri testi zanesljivi le, ko imamo večjo količino virusa, zato da jih je smiselno pogosteje ponavljati, še posebno če smo bili v tveganem stiku. Pri cepljenih ljudeh je po navadi manj virusa, zato so hitri testi manj zanesljivi v prvih dneh okužbe ali pri zelo blagem poteku bolezni.

Na spletu in tamkajšnjih omrežjih lahko preberemo tudi, da je kar nekaj ljudi poskusilo opraviti hitri test tako, da so vzorec vzeli iz žrela. Poročajo, da je bil tak bris pozitiven, medtem ko je bil tisti iz nosu  negativen. Takšna poročila prihajajo tudi iz tujine, kjer se ponekod že testirajo samo z brisom iz žrela. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako v Veliki Britaniji svetujejo, da se pravilno vzame kombinirani bris iz nosu in iz žrela.

Kot so v medijih že pojasnjevali, trenutno testov, ki bi vsebovali dve palčki, eno za v žrelo, drugo za v grlo, ni možno kupiti. Zdaj še ne priporočajo odvzema brisov z isto palčko iz nosu in iz žrela, prav tako odsvetujejo odvzem samo iz žrela. Kot je povedal dr. Miroslav Petrovec, direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, za portal N1, del telesa, od koder jemljemo brise, ni grlo, ampak ustni del žrela. »Res je, da je pri omikronu nekoliko večja možnost, da virus morda dokažemo tudi v žrelu, ampak še vedno vsi virusi, ki povzročajo okužbe dihal, preferirajo epitelij oziroma sluznico, ki ji rečemo dihalna sluznica, ne tisto, ki jo imamo v ustih in je drugačna.«

Tudi mi smo poslali vprašanja o tem, kako se testirati pri omikronu, a še nismo dobili odgovorov. Do takrat pa objavljamo splošna navodila za odvzem brisa iz žrela, če se odločite za to možnost pri samotestiranju.

Kako odvzeti bris. FOTO: Zaslonski posnetek
Kako odvzeti bris. FOTO: Zaslonski posnetek

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije