Kako prikupno, na svet v Ljubljani pokukali prvi letošnji mladiči (FOTO)

V ljubljanskem živalskem vrtu je te dni, ko je zaprt za javnost, nadvse živahno.
Fotografija: Črna čopičarka z mladičem na hrbtu
Odpri galerijo
Črna čopičarka z mladičem na hrbtu

V času epidemije je zaprt tudi ljubljanski živalski vrt. Živali so se v zadnjih dneh dodobra spočile od stalnih obiskovalcev, a življenje gre naprej. Tako je v teh dneh, ko je pod Rožnikom slišati samo oglašanje živali, prav zanimivo pokukati v skrivnostno družinsko življenje nekaterih njihovih živali. Ob koncu precej tople zime se je povečalo število članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah.

Živahno v kletkah

»Mama čopičarka živi z družino, ki jo sestavljajo samec in samica ter njunih pet različno starih potomcev,« je povedala Irena Furlan iz ZOO. »Par je skupaj vse življenje. Ko mladiči odrastejo, zapustijo osnovno družino, si najdejo partnerja ter samostojno zaživijo. Pred tem pa z očetom pomagajo mami skrbeti za novorojene sestre in brate ter si pridobijo izkušnje za lastno starševstvo. V začetku februarja se je njihova družina povečala za dva člana.«Samec in starejši mladiči se izmenjujejo pri prenašanju novorojenčkov na svojih hrbtih. Pri tem pa ne pozabijo na samico, ki jo varujejo, opozarjajo pred plenilci in ji podajajo hrano. »Samica zato lahko poje zadostno količino hrane, prihrani energijo in ima več mleka za novorojenčke, ki imajo tako večjo možnost preživetja v naravi,« dodaja Furlanova. »Po tem so marmozetke edinstvene med vsemi opicami. S skupno skrbjo za mladiče ter z medsebojnim negovanjem kožuhov krepijo družinske vezi. Mladiči po dveh mesecih samostojno spremljajo skupino in se učijo, kaj v okolju je užitna hrana ter kako se navrta drevesna skorja, da prideš do slastnega soka, ki je poleg žuželk njihova poglavitna hrana.«Zaposleni kot vsak dan pripravljajo hrano. FOTO: ZOO
Zaposleni kot vsak dan pripravljajo hrano. FOTO: ZOO
Konec februarja je znova postala mama tudi divja svinja. V nasprotju s čopičarko pa sama skrbi za mladiče. »Njihov prihod nam je napovedala z gnezditvenim vedenjem,« sporočajo iz ZOO. »V leseno zavetje je nanosila velik kup slame in si iz nje pripravila gnezdo, v katerem je skotila štiri mladiče. Vsak si je izbral svoj sesek in začel sesati hranljivo mleko. Po nekaj urah so se že postavili na noge, vendar nekaj dni niso zapustili gnezda. V njem so na varnem ob mami, kot večina novorojenčkov, veliko spali.« Danes, mesec dni stari, sledijo samici, se podijo po ogradi, raziskujejo bivališče in že pokušajo hrano, s katero se prehranjuje njihova mama. Samica je izjemno skrbna, kljub svoji velikosti nežna in seveda zaščitniška mama. Malčki so zaradi progastih kožuščkov na gozdnih tleh skoraj nevidni in ta vzorec jih v naravi ščiti pred plenilci.

Živalske novice

Čreda dvogrbih kamel, ki jo sestavljajo samec Karlo, samica Salima ter njena potomca Hasan in Gobi, se je povečala za novega člana, dolgonogo Zayo. V jeziku ljudstva, ki živi v Mongoliji, kjer so v naravi razširjene tudi dvogrbe kamele, njeno ime pomeni sreča. V času epidemije koronavirusa so ime skrbno izbrali, saj si kot družba prizadevajo premagati virus, širiti medčloveško pomoč in pozitivne zgodbe.
Zoya že skaklja naokoli. Foto: Anže Rupnik
Zoya že skaklja naokoli. Foto: Anže Rupnik

»Kamele so bolj tihe živali,« pravi Irena Furlan. »Ob rojstvu mladiča se samica pogosto in glasno oglaša, mali ji odgovarja in tako se spoznata tudi po glasu. Vse samice v čredi kotijo na posebnih, od samcev odmaknjenih prostorih. Tam oblikujejo nekakšne vrtce, kjer skupaj varujejo mladiče pred plenilci in se izmenično nemoteno pasejo, da imajo dovolj mleka za potomce.« Ob tem Furlanova še pove: »Ker vemo, kako pogrešate naše živali, bomo redno pripravljali živalske novice iz našega vrta. Verjamemo, da vas pogrešajo tudi one. Zato ostanite doma zdravi, da se bomo lahko kmalu spet srečali.«
Mladiči divje svinje so progasti.
Mladiči divje svinje so progasti.

Skrbijo tudi za ustno higieno morskih levov. FOTO: ZOO
Skrbijo tudi za ustno higieno morskih levov. FOTO: ZOO

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije