NUJNO BRANJE

Kako oditi na Hrvaško in se vrniti brez obvezne karantene

Od nedelje naprej veljajo nova pravila.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Slovenija je zaradi precej slabe epidemiološke slike že pred časom Hrvaško uvrstila najprej na rumeni seznam, nato pa jo je od tam po precej visokem številu okuženih preselila na rdečega. Z njega je še nismo izbrisali, kar pomeni, da je po vrnitvi še vedno odrejena karantena. A ne vsem. Vlada je določila izjeme. Poleg diplomatov, oseb v tranzitu, športnikov zaradi tekmovanj in podobnega je dodala še tiste, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine in plovila. Ti so do zdaj lahko južno mejo prečkali brez težav, se tam zadržali do 48 ur in se v Slovenijo vrnili brez odrejene karantene. ​Pri tem se mnogim poraja vprašanje, kako z gotovostjo dokazati, da je nekdo bil na Hrvaškem res manj kot 48 ur.

»Potnikom svetujemo, da policistu na mejnem prehodu ob vrnitvi v Slovenijo pokažejo ustrezna dokazila, da tega časa niso prekoračili: ob prehodu meje zabeležijo čas prehoda, lahko tudi s posnetkom na telefonu, shranijo sporočilo SMS hrvaškega operaterja o vključitvi v njihovo omrežje; shranijo naj tudi potrdila o plačilu cestnine ali druge račune, ki so jih dobili ob nakupih na Hrvaškem in imajo naveden datum in uro izdaje,« pojasnjujejo z ministrstva za notranje zadeve.

Ne glede na to pa se zdi, da je razumevanja včasih premalo. Poročali smo že o primeru, ko je bila bralcu odrejena karantena, zaradi česar je izkoristil pravno sredstvo, ki mu je bilo na voljo, sodišče pa je nato karanteno odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje (več v članku Po vrnitvi iz Hrvaške moral v karanteno, a se je pritožil na sodišče).

Nova pravila

Na obstoječa pravila je bilo kar nekaj pritožb. Poročali smo o zgodbi mame, ki ima na Hrvaškem sina in vnuke, pa je do njih lahko odšla le za 24 ur, medtem ko bi tam lahko preživela do 48 ur, če bi imela čoln. Več o tem v članku Na Hrvaškem ima otroka, a boljše bi bilo, če bi imela čoln.

Vlada je tako napovedala spremembo obstoječih pravil. Od nedelje naprej bodo veljale naslednje spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid 19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije:

1. Karantena ne bo več 14-, ampak 10-dnevna (skrajšanje karantenskega obdobja ne velja za nazaj!).
2. Do zdaj je veljalo, da karantene ni za osebo, ki se udeleži pogreba bližnjega sorodnika in zapusti Republiko Slovenijo oziroma se vrne v 24 urah po vstopu oziroma izstopu ter ima dokazilo o datumu in uri pogreba. Po novem so ta odstavek formulirali z »osebo, ki se udeleži pogreba bližnjega sorodnika in predloži dokazilo o datumu in uri pogreba«.
3. Zdajšnji zapis »osebo, ki prehaja mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vrača čez mejo v 24 urah po vstopu« se popravi v »osebo, ki prehaja mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, kar lahko izkaže z ustreznimi dokazili«.

A pozor! Za točki 2. in 3. bo veljalo, da mora oseba ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost sars-cov-2, ki ni bil opravljen v Republiki Sloveniji, ni starejši od 48 ur in je »bil opravljen v drugi državi članici Evropske unije, državi članici šengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano to objavi na svoji spletni strani«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije