O SPREMEMBI ZAKONA O RTVS

Kako je lahko Troha, ki je vdrl v prostore RTV, zdaj tam gost na soočenju?

To so se vprašali številni gledalci, ki so spremljali soočenje na javni televiziji o spremembi zakona o RTV.
Fotografija: Soočenje. FOTO: RTVS, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Soočenje. FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Zadnjo novembrsko nedeljo se bomo še tretjič ta mesec odpravili na volišča. Odločali bomo o treh referendumih, eden izmed njih bo o spremembi zakona o RTVS. Zadnje soočenje na temo RTV je v javnosti dvignilo nemalo prahu. Na spletu so se vrstile kritike o nenavadni izbiri gostov, med katerimi je bil tudi Ladislav Troha – isti Troha, nekdanji vojak, ki je v družbi svojih podpornikov gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije vdrl v prostore RTV, ker je po televiziji želel predstaviti svojo resnico o koronavirusu.

RTVS smo vprašali, po kakšnem ključu so izbrali goste omenjenega soočenja in ali se jim ne zdi sporno v studio povabiti človeka, ki je ne tako dolgo nazaj vdrl v prostore nacionalne televizije. Takole so nam odgovorili: »V oddaji Referendum2022: Zakon o RTV Slovenija so v soočenju svoja stališča predstavili organizatorji referendumske kampanje, ki so se prijavili pri Državni volilni komisiji, torej jih ni izbrala RTV Slovenija. Na podlagi prijav je Državna volilna komisija objavila seznam organizatorjev referendumske kampanje. Za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) je bilo 27 prijav. Skladno z zakonodajo TV Slovenija pripravlja poglobljene referendumske oddaje za predstavitev mnenj organizatorjev referendumske kampanje

Kot so še pojasnili, je bil načrt predstavitve vseh organizatorjev kampanje naslednji: najprej v studio povabiti predstavnike političnih strank, skupaj jih je sedem, in nato dvakrat po deset predstavnikov civilne družbe (fizične in pravne osebe). Vseh 27 prijavljenih organizatorjev bo svoja mnenja lahko soočilo še v referendumski oddaji, 22. novembra.

Prijava medijskemu inšpektoratu 

Zgoraj opisano pa ni edina kritika, ki so jo na RTVS prejeli o soočenju. Pravna mreža za varstvo demokracije je zaradi kršitev pravil RTVS za izrabo programskega časa v referendumski kampanji vložila prijavo o soočenju na vodstvo RTVS in pristojni inšpektorat. 

»RTV Slovenija je organizatorjem kampanje dolžna zagotoviti enakopravno predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju ter predvsem spoštovati načelo nevtralnega odnosa. Oboje je bilo včeraj kršeno,« so zapisali. Podrobnosti prijave preberite spodaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije