REKORDERJI

Preverjamo: Kako je 10 javnih uslužbencev pristalo med najboljšimi zaslužkarji?

Najbolje plačani sekretar z MOL je po javno objavljenih podatkih prejel 11.160 evrov plače bruto oziroma 1700 evrov več od župana Ljubljane. Napako je zagrešilo Ministrstvo za javno upravo, ki je objavilo napačne podatke, zapisov pa kljub opozorilu MOL-a še niso popravili.
Fotografija: Zoran Janković. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Na seznamu 50 prejemnikov z najvišjimi plačami v javnem sektorju se je za obdobje april znašlo kar 10 zaposlenih z Mestne občine Ljubljana (MOL). Med njimi je devet sekretarjev in župan Zoran Janković. Preverili smo, kaj se dogaja - in ugotovili, da so na Ministrstvu za javno upravo, ki te podatke objavlja, zagrešili hudo malomarnost.


Čez deset jurjev - na papirju


Z MOL se je na lestvici najvišje uvrstil sekretar z 11.160,16 evra bruto plače. S tem zneskom je zasedel šesto mesto po višini izplačil v celotnem javnem sektorju (prehiteli so ga le strokovni sodelavec Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, visokošolski učitelj Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in zdravnika iz UKC Maribor). Tak znesek mu lahko zavida tudi ljubljanski župan, ki je po tem javno objavljenem in dostopnem seznamu prejel 9.457,08 evra bruto plače. Pravzaprav je pred ljubljanskim županom še sedem drugih sekretarjev. Zneski se zdijo enormni glede na plačni razred, v katerega je deseterica uvrščena (več o tem v spodnjem okvirčku). Kako je takšno izplačilo zanje sploh mogoče?

50 najvišjih izplačil v javnem sektorju. Z rdečo so označeni tisti, ki jim je plačo izplačala Mestna občina Ljubljana. FOTO: Zaslonski posnetek
50 najvišjih izplačil v javnem sektorju. Z rdečo so označeni tisti, ki jim je plačo izplačala Mestna občina Ljubljana. FOTO: Zaslonski posnetek


MOL pojasnil izvor napake


Po razlago smo se obrnili na MOL, kjer so zatrdili, da gre za napako: »Tako gre pri omenjenih objavljenih podatkih za napačen prikaz (zneski izplačane plače so podvojeni), ki ga bo MJU po naših podatkih ustrezno korigiral. Časovnica še ni znana, na Mestni občini Ljubljana smo jih o napaki obvestili.« V dokaz so nam pripeli tudi županovo plačilno listo, iz katere je razvidno, da je njegova bruto plača 4310 evrov, z dodatkom na delovno dobo pa 4834,37 evra. Skupaj s prehrano (59,84 evra) je na koncu na račun prejel 2.831,65 evra (neto).


Ko so zaposleni bolje plačani od šefa


Ne glede na napako in podvojitev zneskov pa ostaja dejstvo, da ima kar osem sekretarjev višjo plačo od svojega šefa župana. Tudi na to je Alja Bebar, ki je pri MOL pristojna za odnose z mediji, dala pojasnilo: »Poleg osnovne plače so javni uslužbenci na delovnih mestih sekretar prejemali še znesek za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela in dodatke. Osnovna bruto plača javnih uslužbencev MOL, ki ne vsebuje dodatkov, ne presega osnovne bruto plače župana. Župan kot funkcionar ni upravičen do izplačila delovne uspešnosti in dodatkov, ki jih lahko prejemajo javni uslužbenci, npr. dodatkov za delo v posebnih razmerah (npr. preko polnega delovnega časa), dodatka za stalno pripravljenost itd.«

Z ministrstva za javno upravo, ki je skrbnik baze podatkov, pojasnjuje, da so napake seveda možne. Tokrat naj bi MOL dvakrat poročal, zaradi česar so se zneski podvojili. Z MOL so zdaj že v stikih, da bodo napako lahko odpravili.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije