TVEGANI STIKI

Kaj storiti, če ste bili v stiku z okuženim, epidemiolog pa vas ne pokliče?

Preberite, v katerem primeru se vam dodeli samoizolacija in v katerem karantena.
Fotografija: Milan Krek, direktor NIJZ. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Milan Krek, direktor NIJZ. FOTO: Leon Vidic, Delo

Virus je med nami in hitro se širi. Z naraščanjem števila okuženih narašča tudi število ljudi, ki so bile v stiku z okuženo osebo. Na NIJZ smo naslovili nekaj vprašanj, kako ravnati v tem primeru. Navodila so jasna, zato si vzemite čas in jih preberite. Predvsem pa upoštevajte vladne ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Kaj storimo najprej, če smo bili v stiku z okuženo osebo?

Če smo bili v stiku z okuženo osebo, omejimo vse nepotrebne stike za vsaj 10 do 14 dni. Opazujemo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal pokličemo izbranega zdravnika.
 
Kaj storiti, če smo pozitivni na novi koronavirus?

Ostanemo doma, pokličemo izbranega zdravnika in se ravnamo po njegovih navodilih. Če je test potrdil okužbo z novim koronavirusom, se ravnamo po naslednjih navodilih: preberite tukaj.
  
Se morajo ljudje, ki so bili v tveganem stiku sami javiti epidemiologom?

Ne.
 
V katerih primerih naj okuženi obvesti ljudi, da je pozitiven? In kaj pomeni visoko tveganje?

Stik z visokim tveganjem za prenos okužbe pomeni: bivanje z okuženo osebo v istem stanovanju, bivanje v istem prostoru dlje kot 15 minut brez maske; skupno zaužitje obroka ob isti mizi na razdalji, manjši od 1.5 metra, ipd.
Preberite tudi: Delavec, ki je bil v rizičnem stiku, v karanteno s potrdilom, ki ga izda medicina dela
Morajo ljudje, ki so bili v rizičnem tveganem stiku, v karanteno po svoji odločitvi?

V trenutni epidemiološki situaciji v Sloveniji mora vsakdo ravnati odgovorno do sebe in drugih. Okužena oseba dobi pisna navodila za izolacijo in za svoje tesne kontakte. Ta navodila jim tudi razdeli oziroma na ustrezen način posreduje. Če bi bilo primerov manj, bi epidemiološka služba lahko še naprej poklicala tudi vse tvegane kontakte in se z njimi pogovorila, kar je do nedavnega potekalo. (Žal je podobna situacija v vseh državah, kjer je veliko število okuženih).
 
V katerih primerih naj ljudje pokličejo svojega osebnega zdravnika, ko so bili v tveganem stiku?

Če zbolijo z znaki akutne okužbe dihal. Takrat naj tudi navedejo, da so imeli tvegan stik za okužbo z novim koronavirusom.
 
V katerih primerih naj ljudje pokličejo NIJZ, ko so bili v tveganem stiku?

Epidemiološka služba pokliče samo pozitivne osebe. Epidemiološka služba še vedno vzpostavlja kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji poda informacije o poteku izolacije in izda kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Če gre za okužbo pri otroku, kontaktira s starši. Od 17. 10. 2020 dalje epidemiološka služba NIJZ osebi s potrjeno okužbo poda navodila, da oseba sama obvesti vse, s katerimi je bila v visoko tveganem stiku. Epidemiološka služba osebi pošlje navodila glede izolacije in navodila za osebe, s katerimi so bili v stiku. Skladno s spremenjenim protokolom epidemiološka služba ne bo več iskala visoko tveganih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. Podobni ukrepi so tudi v tujini državah, kjer je incidenca okužb z novim koronavirusom visoka.
 
Kdaj poklicati epidemiologa?

Osebo, ki je okužena z novim koronavirusom, bo poklicala epidemiološka služba. Glede zdravljenja bo dobila navodila od lečečega zdravnika, prav tako tudi glede nadaljnjega spremljanja zdravstvenega stanja.

Se šteje za pozitivnega tudi tisti, ki je bil v tveganem stiku in ima simptome?

Ne, pozitiven je samo tisti, ki je bil testiran in ima pozitiven test.

Kako vedeti, ali smo bili v tveganem stiku?

Oseba, ki ima potrjeno okužbo, o tem obvesti vse kontakte, ki so visoko tvegani. Tudi aplikacija ostani zdrav nas samodejno opozori, da smo bili v bližini okužene osebe. Aplikacija je brezplačna in si jo lahko namestimo na mobilni telefon: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

Kdo je upravičen do TAN-kode?

TAN-kodo prejme le človek, ki je testirano pozitiven.

Kaj je razlika med samoizolacijo in karanteno?

Karantena je začasna osamitev zdrave osebe zaradi preprečitve širjenja nalezljive bolezni. V skladu z 19. členom zakona o nalezljivih boleznih je karantena ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje in določijo obvezni zdravstveni pregledi zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za nalezljivo boleznijo, za katero je minister, pristojen za zdravje, ali Vlada Republike Slovenije na podlagi četrtega odstavka 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasila epidemijo, v času njegove kužnosti. Zoper odločbo o odreditvi karantene ni pritožbe.

V samoizolaciji so npr. osebe, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom in pri katerih je potek bolezni blag in se zdravijo na domu. V samoizolaciji so tudi osebe, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, pa nimajo nobenih zdravstvenih težav in se samoizolirajo na domu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije