BREZ NAPREDKA

Kaj se dogaja s slovenskim novinarjem v Iraku?

Danes je v Iraku dela prost dan, zato novih novic ni pričakovati.
Fotografija: Andrej Šter je povedal, kakšna je situacija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Andrej Šter je povedal, kakšna je situacija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Novinar Radia Študent Matej Kavčič je bil 20. aprila letos skupaj z nemško novinarsko kolegico Marlene Foerster aretiran v Iraku. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter nam je odgovoril, da je danes v Iraku dela prost dan in zato ni pričakovati nikakršnih premikov v omenjenem primeru. »Novih elementov v tej zadevi ni. Od iraške strani doslej tudi nismo prejeli informacije o razlogih za pridržanje ali drugih zaprošenih elementov.«

image_alt
Novinarja Mateja aretirali Iračani: to je o njegovi usodi sporočil Šter

Kavčič je skupaj z nemško kolegico januarja odpotoval v Irak kot samostojni novinar, saj je pripravljal reportažo o tam živečih jazidih (tudi 'jezidih'). Sicer ima veljavno novinarsko izkaznico, ki pa je iraške oblasti iz neznanega razloga niso priznale in upoštevale. Tudi vzrok za aretacijo obeh novinarjev še ni znan.

»Vemo, da se je aretacija zgodila na eni od kontrolnih točk, ki jih nadzoruje iraška varnostna služba. Mi smo v kontaktu z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve in z njihovo ambasado, ki nas pokriva z Dunaja, da čim prej navežemo kontakt,« je dejal Šter.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije