ŠTEVILKE SKRBIJO

Kaj se bo z epidemijo zgodilo do konca leta? Takšne so napovedi

Zaradi prebolevnikov bo krivulja vendarle začela upadati.
Fotografija: Trenutno so žarišča okužb med študenti. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Trenutno so žarišča okužb med študenti. FOTO: Jure Eržen

Epidemija koronavirusa se v teh dneh pri nas spet zaostruje. V petek so namreč potrdili kar 2.270 okužb, kar je nov rekord četrtega vala. Gre za najvišjo številko po 6. januarju letos. Delež pozitivni testov je tako znašal 30,2 odstotka. Podatki vzbujajo skrb, stroka pa zato pred prihajajočimi počitnicami opozarja, naj ravnamo samozaščitno in v mehurčkih poskušamo omejiti širjenje okužb. 

image_alt
Drvimo v katastrofo? Število okužb znova poskočilo

Kaj se bo torej dogajalo s številom okužb v prihodnjih tednih? Bomo presegli tudi lanske črne številke? Kot je za TV Slovenija povedal Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, bomo že v naslednjem tednu ali dveh presegli število 150 bolnikov v intenzivnih enotah. Od naslednjega tedna bo tudi odvisno, ali lahko zadržimo številke pod lanskimi ali pa jim bomo presegli.

Na vprašanje, kaj pa bi, poleg ukrepov, v teh razmerah najbolj vplivalo na upočasnitev širjenja virusa, je Cizelj odgovoril: »Tisto, kar bo epidemijo v mesecu, dveh bistveno upočasnilo, je izredno veliko število prebolevnikov, ki jih generiramo vsak dan. Zdaj je ta številka 2.000 dnevno in še kakšna dva nepotrjena sta na vsakega potrjenega, govorimo torej o 6.000 do 7.000 ljudeh dnevno, kar jih v enem mesecu prinese kar 200.000. Seveda, na žalost jih bo zelo veliko prišlo tudi v bolnišnico, po drugi strani pa bodo ti prebolevniki prispevali k temu, da se bo epidemija začela proti koncu leta zelo umirjati.«

Problematična študentska druženja

Kot je včeraj v UKC Ljubljana povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar, so trenutno velika žarišča okužb med študenti, zlasti problematična so neformalna druženja, spoznavni večeri in tako dalje. Direktor Nijz Milan Krek je tako med možnostmi tudi že omenil morebitna zaostrovanja ukrepov in študij na daljavo.

image_alt
Milan Krek: Če bo šlo tako naprej, bo treba uvesti še kakšen ukrep

Minister za zdravje Janez Poklukar je za 24ur povedal, da zaostrovanja ukrepov ne bo, ključno pa je striktno izvajanje in nadzorovanje pogoja PCT. »Moja prošnja in poziv prebivalcem sta, da ga striktno začnemo izvajati. Ključno je, da cepljenje ustavlja epidemijo, s testi si samo kupujemo čas in evidentiramo tiste, ki so bolni, da jih pravi čas umaknemo iz verige, ki širi okužbo. Tako da še enkrat moja prošnja vsem Slovenkam in Slovencem: pristopite k cepljenju in izvajajte PCT,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije