BOŽIČ IN NOVO LETO

Vlada odločila, da bo poseben režim za praznike

Na božični večer in božični dan bosta dovoljena gibanje med občinami ter zasebno druženje največ šestih odraslih oseb. Vlada je sprejela PKP 7, ki bo pomagal predvsem najšibkejšim.
Fotografija: Božič z najbližjimi ... A bodite odgovorni. FOTO: Choreograph, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Božič z najbližjimi ... A bodite odgovorni. FOTO: Choreograph, Getty Images, Istockphoto

Na Brdu pri Kranju je potekala seje vlade, na kateri je vlada sprejela predlog PKP 7 in načrt ukrepov med božičnimi prazniki. PKP 7 bo moral potrditi še državni zbor. Gre za ukrepe, ki bodo državo stali okoli 550 milijonov evrov, pomagali pa bodo zajeziti težave, ki so nastale v drugem valu koronavirusa v Sloveniji. 

Vlada se je sicer odločila za dovoljeno gibanja med občinami 24. in 25. decembra ter 31. 12. in 1. 1. 2021. Zbiranje ali druženje na javnem mestu ne bo dovoljeno, prav tako nobene prireditve. Policijska ura med 21. uro in 6. uro bo še naprej veljala. 



V petek je sicer bil vsak četrti, ki je prišel na test, pozitiven na koronavirus. Opravljenih je bilo 5.600 testov. Umrlo je 40 oseb.  Sicer pa je minister za finance povedal, da bo država plačala gospodarstvu vse hitre teste – za podjetja, samostojne podjetnike, zadruge itd. 

14-dnevna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev po regijah. FOTO: Vlada
14-dnevna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev po regijah. FOTO: Vlada

Rahljanje še v Primorsko-notranjski regiji

 »Okužbe ne razkrivajo nobenih novih žarišč,« je povedal vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin.  »Pod slovenskim povprečjem glede na sedemdnevno obdobje na 100 tisoč prebivalcev je zdaj pet regij. Štirim statističnim regijam se tako z bolj sproščenim režimom pridruži v ponedeljek Primorsko-notranjska regija.« Tako bodo lahko odprte trgovine z oblačili, obutvijo, s športnimi artikli in avto saloni.


Vlada je sprejela protikoronski paket številka sedem. »V njem je vlada največjo pozornost namenila socialnim vprašanjem državljanov in državljank, še posebej tistim najbolj ogroženim. Namenila je solidarnostne dodatke, izredne pomoči v določenih primerih. Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka, takšnega kot je bil spomladi v PKP 1,« je povedal finančni minister Andrej Šircelj. Ta dodatek bodo prejeli z  izplačilom meseca decembra.


Pomoč staršem za vsakega otroka in ob rojstvu otroku

Vsi zaposleni, ki imajo manjšo plačo kot znašata dve minimalni plači, bodo dobili dodatek 200 evrov, študentje bodo dobili dodatek 150 evrov (kot v PKP 1). Starši z otroki, od prvega do petega dohodninskega razred, bodo dobili 50 evrov dodatka na vsakega otroka, prav tako rejniki.  Starši, ki imajo tri otroke, bodo dobili poseben dodatek v višini 100 evrov, starši s štirimi otroki ali več pa 200 evrov.
 
»Uvajamo izreden ukrep ob rojstvu otroka. Pomoči v višini 500 evrov bodo deležni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije,« je dodal minister. 

Verski uslužbenci bodo dobili temeljnih dohodek v višini 700 evrov, prav tako jim bo država krila plačilo prispevkov.  


Pomoč kmetom

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evra na mesec.

Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke njihove osnovne plače.


Pomoč podjetjem za zaposlene

PKP 7 prinaša spremembe na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja: 1.000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za 30–70 odstotkov in 2.000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov.





Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije