JESENI MOŽNOST POPLAV VEČJA

Kaj nas še čaka? Hidrolog (Arso) z resnim svarilom pred jesenjo

Zaradi spremenjenih razmer ob vodotokih so na nekaterih območjih v državi bolj ranljivi pred morebitnimi prihodnjimi poplavami.
Fotografija: Andrej Golob. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube
Odpri galerijo
Andrej Golob. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube

Zaradi spremenjenih razmer ob vodotokih so na nekaterih območjih v državi bolj ranljivi pred morebitnimi prihodnjimi poplavami, je ocenil hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob. Kot pravi, prihodnjega vremenskega dogajanja še ne moremo napovedati, »vsekakor pa velja, da je jeseni možnost poplav večja«, je poudaril.

Se bodo jeseni ponovili strahotni prizori? FOTO: Blaž Samec
Se bodo jeseni ponovili strahotni prizori? FOTO: Blaž Samec

»Razmere ob vodotokih in v njihovem zaledju so se po teh poplavah bistveno spremenile predvsem na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini in tudi ponekod v Polhograjskem in Škofjeloškem hribovju. Tovrstne razmere so vsekakor bolj ranljive za morebitne prihodnje poplave, tako manjšega kot tudi večjega obsega,« je poudaril Golob.

image_alt
Olimpijka razkrila žalost pred domačimi vrati: odneslo jim je 500 metrov ceste (VIDEO)

Za napovedi vremena v jesenskih mesecih je po mnenju Goloba še prezgodaj, na splošno pa velja, da je v jesenskih mesecih možnost poplav večja kot sicer, je poudaril. Ob tem ne smemo pozabiti na podnebne spremembe, »ki so že in še bodo vplivale na vreme in na naše hidrološke razmere«, je dodal Golob in spomnil, da so letošnje katastrofalne poplave nastale ob izrazito toplem morju.

Slovenija: zadnje poplave kot seštevek največjih poplav v naši zgodovini

Po oceni Goloba v Sloveniji še nismo imeli tako hudih poplav, kot smo jim bili priča pretekli vikend in bi jih lahko primerjali »s seštevkom največjih poplav v naši zgodovini«. Med slednjimi je med drugim posebej omenil hudourniške poplave v Železnikih leta 2007, poplave ob reki Muri leta 2005 in poplave ob reki Savinji.

image_alt
Slovenija zaprosila za pomoč: poglejte, kaj so poslale evropske države (VIDEO in FOTO)

Na Arsu so že dan pred katastrofalnimi poplavami opozorili, da nad Slovenijo prihaja velika količina padavin in da bodo tokratne padavine oziroma poplave dolgotrajnejši dogodek. Izkazalo se je, da so bila opozorila Arsa pravilna. »Razmere so se zaostrile že v prvi noči, ko je v obdobju štirih in petih ur padla rekordna količina padavin,« je med drugim poudaril Golob.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije