ZASTRUPITVE

Kaj morate storiti, če vas ugrizne kače?

Pri nas živi enajst vrst kač, od tega tri strupene. Kaj so najpogostejše napake ob ugrizih in kakšni so znaki zastrupitve?
Fotografija: Navadni gad. FOTO: Kačofon
Odpri galerijo
Navadni gad. FOTO: Kačofon

Na Doliču je planinko v roko trikrat ugriznil gad. Več o tem preberite v prispevku z naslovom: Strupena kača jo je na Doliču večkrat ugriznila, policija: Brez komentarja. Ob tem center za zastrupitve svetuje, kako ukrepati v primeru ugriza.

Pri nas živi enajst vrst kač, med njimi so tri strupene. To so modras, navadni in laški gad. Kot pojasnjuje zdravnik Damjan Grenc iz centra za zastrupitve, bi morali imeti res veliko smolo, da bi zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev umrli, so pa zdravje ogrožajoče, saj lahko njihovi strupi povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi.

»V center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek tlak, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč. Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni,« je razložil Grenc.
 
Modras in pri nas redkejši laški gad lahko sobivata. FOTO: Kačofon
Modras in pri nas redkejši laški gad lahko sobivata. FOTO: Kačofon


Če do ugriza pride
  • Kačo slikajte oziroma jo identificirajte.
  • Ugrizno mesto očistite. Če ob mestu ugriza ostane kaj strupa, ga obrišite stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato jo pokrijte.
  • Prizadeti ud imobilizirajte po načelih prve pomoči in poskušajte bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika.
  • Ne zarezujte, ne podvezujte, ne sesajte, ne izžigajte. To so dokazano metode, ki ne pomagajo.
»Strupa kače ne morete dobiti iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu,« pojasnjuje Grenc.

V UKC Ljubljana so letos obravnavali že štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum. Lani in predlani je center za zastrupitve obravnaval 12 primerov, leta 2016 deset, še leto prej pa devet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije