GOVORICE ALI RESNICA

Kaj je o noveli zakona o RTV odločilo sodišče?

To bo znano v ponedeljek.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, DELO
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, DELO

Več o odločitvi ustavnega sodišča glede novele zakona o Radioteleviziji Slovenije bo znano v ponedeljek, so za STA pojasnili na ustavnem sodišču. Pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje so sicer ustavni sodniki znova obravnavali na četrtkovi seji, a še ni znano, ali so tudi že odločili oziroma kako.

Kot smo poročali, se je po neuradnih informacijah Dela se je večina odločila za začasno zadržanje novele. Danes pa je v medijih zaokrožila tudi informacija, da naj bi sodniki razpravo po četrtkovem zasedanju nadaljevali danes. Na ustavnem sodišču so danes za STA pojasnili, da lahko povedo le to, da bo več znano v ponedeljek.

Iz zadeve je bil sicer že pred časom izločen ustavni sodnik Rok Čeferin, kar pomeni, da je odločitev v rokah osmih sodnikov. Tako so pred četrtkovo sejo zaokrožile informacije, da naj bi bil izid glasovanja o predlogu začasnega zadržanja neodločen.

Pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje je vložilo več vodilnih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Vlagatelji pobude izpodbijajo določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev radia in televizije.

Po mnenju pobudnikov se s tem krši tako ustaljena praksa ustavnega sodišča kot sodna praksa sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot ocenjujejo, bodo zaradi izvajanja novele in prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice, zato so predlagali absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije