OBISK

Kaj je Kučan počel pri predsednici vlade?

Objavljeno 03. april 2014 10.42 | Posodobljeno 03. april 2014 10.46 | Piše: P. J.

Janković je bil na obisku na sedežu stranke Pozitivne Slovenije, v kabinetu predsednice vlade pa se je oglasil nekdanji predsednik države.

Tokrat naj bi njun pogovor potekal na štiri oči.

LJUBLJANA – Včeraj naj bi se pred obiskom ustanovitelja stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića na sedežu stranke v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek oglasil nekdanji predsednik države Milan Kučan. Kot poroča Pozareport.si, je njun pogovor potekal na štiri oči, brez njenih sodelavcev, Kučan pa je razkril, da je bila tema pogovora davek na dodano vrednost.

Kaj je svetoval Kučan predsednici vlade?

Kučan je na vprašanje, ali je Bratuškovi svetoval, naj dvigne davek ali ne odgovoril z: »Ugani.« Nekdanji predsednik naj ne bi s premierko govoril o morebitnem kongresu Pozitivne Slovenija, ker se bivši predsednik naj ne bi ukvarjal s kongresi političnih strank, pa čeprav je na zadnji kongres Pozitivne Slovenije januarja lani, ko se je Janković 'zamrznil', prišel.

Janković bi rad kongres

Janković naj bi se medtem na vse pretege trudil in pritiskal na izvršilni odbor stranke, naj skliče kongres, a naj bi Alenka Bratušek in vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer to blokirala. Znotraj izvršilnega odbora naj bi imel Janković podporo le pri generalnem sekretarju stranke Vasji Butini. Jankovićevi privrženci pa medtem pravijo, da bo kongres kmalu. Če Jankoviću ne bo uspelo prepričani izvršilnega odbora, naj ne bi imel večjih težav pri zbiranju tretjine članov sveta stranke, ki lahko takoj zahtevajo izredni kongres.

Vroče tudi v vladni koaliciji

Napeto pa je tudi v vladi pred jutrišnjo interpelacijo ministra za notranje zadeve in prvaka Državljanske liste Gregorja Viranta. Vsaj trije člani PS so že napovedali, da bodo interpelacijo podprli, Virantovi pa grozijo, če bo jutri Virant 'padel', da bodo zapustili vladno koalicijo. Virant pravi, da bo jutri jasno, kdo dejansko vodi PS.

Finančni minister Uroš Čufer včeraj ni prepričal DL, naj podpre njegov predlog o zvišanju DDV. Virant pa je dejal, da zvišanja na noben način ne bodo podprli, pa četudi to pomeni, da bo zaradi tega neuspešen pri interpelaciji.

Deli s prijatelji