CEPLJENI BREZ KARANTENE

Vlada odločila: šolarji z maskami, učitelji na hitre teste

Vlada je odločila, da se začne cepljenje s tretjim odmerkom proti covidu 19. Cepljeni osebi devet mesecev po polnem cepljenju v primeru okužbe ni treba v karanteno.
Fotografija: 1. septembra se začne pouk. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
1. septembra se začne pouk. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Stanje zaradi koronavirusa je v Sloveniji vedno slabše. Mnogi napovedujejo polne bolnišnice, ki pa so pripravljene na morebitno povečanje hospitalizacij. Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 1.264 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 1. do 8. avgusta, so potrdili 403 primere, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev.
 

Storitvena dejavnost: tedensko testiranje

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o ponujanju kulturnih storitev, ki ohranja vse, kar je veljajo do zdaj in določa, da se tedensko testirajo vsi nastopajoči, poleg tega pa se morajo tedensko testirati tudi vsi ostali, ki sodelujejo pri prireditvi (velja od 23. avgusta), seveda če oseba ni prebolevnik ali cepljen. Poleg tega je vlada odločila, da za zaposlene v storitvenih dejavnostih ostaja obvezno tedensko testiranje.
image_alt
To so žarišča virusa v Sloveniji

Za 7., 8., 9. razred samotestiranje iz proračuna države

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da so sprejeli odločitev glede tretjega odmerka, ki je namenjen sprva osebam s slabšim imunskim sistemom. Poleg tega je poudaril tudi, da nova uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2 določa: »S spremembami in z dopolnitvami so določene dejavnosti, za katere sredstva krije državni proračun.«  

image_alt
Slovensko podjetje: 200 evrov nagrade, če prinesejo potrdilo, da so cepljeni

Kdo se lahko zastonj testira?

V to so vključeni zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo pa tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve ter izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode. Upravičene osebe do brezplačnega hitrega testiranja bodo morale na testirnih mestih dokazati, da so upravičene do brezplačnega testiranja. Poleg tega se sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake zagotovi iz državnega proračuna. Teste za samotestiranje bodo učenci dobili z zdravstveno izkaznico v lekarnah nekje v naslednjem tednu, saj  ministrstvo še pripravlja aplikacijo.

Sporočil je tudi, da cepljenim proti covidu 19 devet mesecev po polnem cepljenju ob rizičnem stiku ni treba v karanteno.

Poklukar se je zahvalil vsem, ki so se cepili in skrbijo za zdravje, ter vsem, ki skrbijo za upoštevanje PCT-pogoja. 


Izobraževanje po modelu B

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da je pedagoška stroka pripravljena na izvajanje pouka. Pripravljeni so štirje modeli, ki so jih malo izpopolnili. Šolsko leto se začne po modelu B, ki omogoča izvajanje vseh programov v vrtcih in šolah. Nujno bo treba upoštevati higienske pogoje, prezračevanje ter PCT.

Za vse zaposlene v izobraževanju velja izpolnjevanje pogoja PCT, tisti, ki tega ne izpolnjujejo, pa se bodo morali enkrat na teden testirati s hitrim testom. 
 

Učitelji na hitre teste, šolarji z maskami

»Pri samotestiranju bomo začeli z učenci tretje triade in dijaki. Učitelji, ki niso cepljeni ali prebolevniki, se testirajo s hitrimi testi enkrat na teden,« je poudaril, da tako velja do 6. septembra, potem pa bo verjetno uvedeno samotestiranje. A je poudaril, da mora biti najprej na voljo dovolj takšnih testov. 

Maske bodo v šolah morali nositi otroci od tretje triade naprej, za njih velja prostovoljno samotestiranje.

Za večino dejavnosti in dogodkov tako za zaposlene kot obiskovalce velja pogoj PCT. Kot je ugotovil zagovornik načela enakosti, PCT-pogoj ne pomeni diskriminacije. Diskriminacija pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki jih ni izbral sam. Pri PCT gre za odločitev vsakega posameznika. Lahko se cepi, lahko se testira ... Ima možnost izbire.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije