»VSAK ODGOVOREN SAM«

Janša: Brez zapiranja in omejitev, konec brezplačnega testiranja

Grozi nam četrti val epidemije, še vedno pa se veliko ljudi ne želi cepiti. Janez Janša pozdravil dejanje opozicije.
Fotografija: Počivalšek, Janša in Tonin. FOTO: Gov.si
Odpri galerijo
Počivalšek, Janša in Tonin. FOTO: Gov.si

Pred kamere so skupaj stopili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Na novinarski konferenci je Janša povedal: »Zdaj ko imamo dovolj cepiva, je odgovornost na vsakem posamezniku. Skratka mislimo, da imamo dovolj inštrumentov, zaradi katerih ni treba novih omejitev, zapiranja, omejitev gibanja, sploh pa zapiranja gospodarstva. Pozdravljamo izjavo vseh poslanskih skupin, ki so končno zmogle skupno izjavo, s katero pozivajo k cepljenju. Osebno mislim, da je to velika stvar in da je prišla v še v pravem času. V zvezi s tem smo se v koaliciji odločili, da sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna. Tako da bodo poslanci koalicije glasovali proti noveli, ki smo jo sprejeli, in si vzeli čas za ponovno preučitev.«

Dodal je, da bodo vse sile v vladi usmerili v čim večjo precepljenost, da bo jesen normalna. Poleg tega je sporočil, da bo koalicija umaknila glasovanje v državnem zboru o demografskem skladu, ker je ozračje politično trenutno preveč razgreto, gre pa za prihodnost upokojencev in njihove pokojnine. 


Testiranje kmalu plačljivo

»Glede na to, da je cepljenje brezplačno, od določenega datuma naprej testiranje ne bo več brezplačno. Ni še točnega datuma, a verjetno od sredine avgusta naprej,« je še poudaril premier. Jasno pa tudi povedal, da bo povsod veljal PCT.

»Zagotovo ne bo tako, da tisti, ki je odgovoren, plačuje za tistega, ki je neodgovoren,« je še dejal Janša o ukinjanju brezplačnega testiranja. Časa do ukinitve brezplačnega testiranja pa je še dovolj za vse, ki se želijo cepiti. 
 

Denar za digitalizacijo bo kmalu začel prihajati, zato je potrebna koordinacija

O jutrišnjem odločanju državnega zbora o predlogu za imenovanje ministra za digitalno preobrazbo je povedal: »Ko sem poslal ta predlog v državni zbor, je bilo kar nekaj vprašanj, zakaj zdaj leto pred koncem mandata novo ministrstvo. Ne gre za novo ministrstvo, pač pa za službo, ki bo povezovala vsa ministrstva. Od EU bo Slovenija za digitalizacijo dobila veliko denarja in ta bo začel prihajati kmalu, zato ne gre za investicije v prihodnjih sedmih letih, ampak gre za zdaj in zato morajo biti resorji usklajeni.« Kandidat, ki so ga predlagali, se je izkazal na čelu Strateškega sveta za digitalizacijo in v rekordnem času predlagal konkretne predloge sprememb, ki jih je vlada potrdila. To je treba čim prej realizirati.


NSi bo zagovarjala PCT-pogoj

Minister za obrambo in podpredsednik vlade Tonin je dejal, da želi, da Slovenci uživamo poletje in si spočijemo, da porabimo bone in da stopimo zdravi v jesen. Prav tako je opomnil, da je pri nas na voljo dovolj cepiva in da ga lahko vsak izbere, zato je za svoje zdravje odgovoren vsak sam. »V NSi bomo pri nadaljnjih ukrepih gledali predvsem na to, da je čim manj omejitev in da se povsod sledi pogojem PCT.«


Odgovornost na posamezniku, ne zdravstvenem sistemu

Drugi podpredsednik vlade Počivalšek je dejal, da je vesel, da je Mark Boris Andrijanič v teh razmerah zbral pogum in sprejel povabilo in da verjame, da je kompetentna oseba, mlada oseba, ki ima izkušnje z mednarodnim okoljem, kar lahko prenese na Slovenijo. Počivalšek je tudi dodal, da se je sam cepil in da to predlaga tudi vsem drugim, da pa je cepljenje odločitev vsakega posameznika. Pa tudi, da ni prav, da bi neodgovornost posameznikov v primeru necepljenja spet nosil zdravstveni sistem, zdaj ko je na voljo dovolj cepiva za vse. 

Slovenska vlada gre tako po sledeh avstrijskega kanclerja Kurza, ki je napovedal, da zapiranje ne bo več, da bo pa vsak posameznik odgovoren sam za svoje zdravje.
image_alt
Ni pravično, a nujno, sporočajo iz Avstralije, kjer se znova zapirajo

Takole je v sredo zapisal Tonin: »Epidemijo lahko končamo – za to ne potrebujemo dodatnih zapiranj, ampak precepljenost in osebno odgovornost. Svojo energijo moramo usmeriti v promocijo cepljenja, zagon gospodarstva ter v krepitev javnega zdravstvenega sistema.«


Janša pa: »ZDAJ JE NA VAS! Nevarnost #COVID19 je še vedno tu, a odgovornost za vaše zdravje in zdravje vaših bližnjih je povsem v vaših rokah. Cepiva je dovolj. Ne stroka, ne EU, ne @vladaRS ne morejo narediti nič več. CEPIMO SE! Ne potrebujemo novih omejitev, le odgovornost in solidarnost.«


image_alt
​Pahor: Nismo več nebogljeni

Spomnimo, Evropa se boji četrtega vala epidemije, ki ga nikakor ne moremo ustaviti, saj še ni cepljenih dovolj ljudi. 

Na Hrvaškem poslabšanje, obarvana oranžno

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov zemljevid Evrope glede na epidemiološke razmere v državah. Slovenija je še vedno obarvana zeleno, Hrvaško pa so obarvali oranžno, kar pomeni poslabšanje razmer. Za Slovence se ob prehodu v domovino vseeno nič ne spremeni, saj je pogoj za vstop PCT. 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije