KORONA IN PRAZNIKI

Kacin: V šole se vračajo le otroci s posebnimi potrebami

Za silvestrovo bo dovoljeno prehajanje občinskih meja.
Fotografija: Jelko Kacin je poudaril, da epidemiološke razmere še niso dovolj dobre za sproščanje ukrepov. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Jelko Kacin je poudaril, da epidemiološke razmere še niso dovolj dobre za sproščanje ukrepov. FOTO: RTV Slovenija

Vlada v ožji sestavi na Brdu pri Kranju s svetovalno skupino pretresa ukrepe za obvladovanje epidemije covida 19. 


Za silvestrovo bo dovoljeno prehajanje občinskih meja, je povedal Jelko Kacin, a opozoril, da še vedno velja prepoved ognjemetov in uporabe pirotehničnih sredstev ter omejitev gibanja ponoči med 21. in 6. uro. Zbiranje na javnih prostorih ni dovoljeno.


Kaj pa vračanje v šole? 


V zadnjih dneh je bilo veliko pričakovanj okoli tega, ali se bodo po novem letu šolarji lahko vrnili v šolske klopi. A kot je nocoj za TV Slovenija dejal Kacin, takega predloga danes vlada ni imela na mizi.

Prihodnji teden se v šole vračajo le otroci s posebnimi potrebami, saj »za prvo triado trenutno epidemiološka situacija tega ne dopušča,« je pojasnil Kacin v Odmevih. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole. Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke situacije.

Vlada je s strokovno svetovalno skupino danes opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, tudi o tem, kako razumeti večje število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Kot je izpostavil Kacin, je večina asimptomatskih. Zato je vlada veliko časa namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje v začetku prihodnjega leta bolj dostopno, da bi skušali omejiti širjenje novega koronavirusa v prebivalstvu, da bi izločili okužene.

Je pa vlada odločila, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko prvi delovni dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, naslednji dan pa bi se za te otroke začel pouk – skladno z odločitvijo ustavnega sodišča.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas