NOVI UKREPI

Hrvaška lahko že jutri izpade s seznama varnih držav, kaj čaka Slovence?

Odslej spet le zbiranje do 50 ljudi, prireditve z do 500 ljudmi le ob soglasju NIJZ.
Fotografija: Mejni prehod Dragonja Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mejni prehod Dragonja Foto: Leon Vidic

Na novinarski konferenci vlade je vladni govornik Jelko Kacin predstavil nove ukrepe v sklopu četrtega protikoronskega paketa, o katerih bo državni zbor odločal že danes.

V njem je zajeten del prostora namenjen prostovoljni mobilni aplikaciji za spremljanje okužb. »Prav zato pričakujem celovito razpravo na temo zakona, katerega cilj je zaščititi zdravje ljudi, preprečiti širitev okužbe in pomagati državljanom in državljankam,« je povedal Kacin.

Predlog zakona vzpostavlja podlago za delovanje mobilne aplikacije za obveščanje zdravih oseb o stikih z okuženimi z virusom  in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Za slednje bo uporaba obvezna. »Namestitev in uporaba aplikacije bo prostovoljna in brezplačna, država bo financirala odkup in servisiranje, ne bo pa prostovoljna v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna in ji je odrejena karantena. V teh primerih mora ta oseba aplikacijo namestiti tako, da se lahko vanjo vnese koda okuženega,« je pojasnil.

Aplikacijo so sicer podrobneje danes predstavili na ministrstvu za zdravje, pripravili so jo v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo.

Pri nadzoru bo pomagala policija

Novinarska konferenca vlade. FOTO: Voranc Vogel
Novinarska konferenca vlade. FOTO: Voranc Vogel
Sicer pa je Kacin predstavil nekatere nove ukrepe v zvezi s preprečitvijo širjenja koronavirusa. Kot je pojasnil, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez fizične distance. Zato se je vlada odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, in to s 500 na 50.

Bodo pa ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdano soglasje. Po Kacinovih besedah gre za prireditve, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo redarsko službo in podobno.

Poudaril pa je tudi, da je treba nujno povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, pri tem bo odslej pomagala policija. »Učinkovitost je bila doslej absolutno nezadostna. Ministrstvo za notranje zadeve je ponudilo aktivno pomoč pri obiskovanju oseb, ii jim je bila izdana karantena in kontroli njihovega zadrževanja v osamitvi. Za to je sicer pristojna zdravstvena inšpekcija, ampak da bi lažje poiskali in ustavili stik z okuženim, bo pomagala tudi policija,« je povedal Kacin, ki pričakuje, da bo ministrstvo znalo izkoristiti za pomoč tistim, ki so ta hip še zdravi.

Stanje na Hrvaškem resno

Sicer pa pri nas vse večjo skrb povzroča rast števila okuženih s koronavirusom na Hrvaškem. Glede na veliko število slovenskih turistov, ki so že ali pa še načrtujejo počitnice pri naših južnih sosedih, vlada budno spremlja tudi njihovo epidemiološko situacijo. Oceno stanja in morebitne nove ukrepe, med katerimi mnogi že pričakujejo omejitve pri prehajanju državne meje je danes podal Kacin: »Na Hrvaškem se je število primerov v zadnjih dneh drastično povečalo. Slovenija dogajanje skrbno spremlja. Razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje je dovolj. Pričakujemo, da bo Hrvaška sprejela ustrezne ukrepe in prepovedala množično zbiranje ljudi na zabavah.«

Kot je povedal Kacin bi lahko Slovenija že kmalu lahko uvrstila na rumeni seznam: »Počakali bomo na zadnje številke s Hrvaške, a če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška  presegla zahtevano kumulativno vrednost 10 okuženih na 100.000 prebivalcev na 14 dni. Slovenija bo prisiljena umakniti Hrvaško s seznama varnih držav.«

Problematični mladi

Plaža Zrće na Pagu. Foto: Goran Telak, CROPIX 
Plaža Zrće na Pagu. Foto: Goran Telak, CROPIX 
Kacin tako vsem odsvetuje pot na Hrvaško in dodal, da ima vsak državljan svoje ustavne pravice, kako in kam bo potoval. »A mislim, da je svarilo dovolj močno. V državah, ki niso na zelenem seznamu, je treba biti še posebej pazljiv pri druženju, predvsem pa je problem mlajša generacija,« je povedal. Med mladimi je namreč največ neidentificiranih okužb, ti naj ne bi priznali, da so zboleli in mnogokrat tudi skrivali okužbo. »Želim si, da bi Hrvaška prepovedala in zaprla nočne klube, diskoteke in tudi velike prireditve, veseljačenja na prostem, kakršnih je na Hrvaškem vse polno.« 

Kacin je sicer že sinoči na twitterju jasno izrazil skrb zaradi situacije na Hrvaškem. Zapisal je, da se mu zdi povsem nerazumljivo ravnanje naših južnih sosedov, da še vedno dovoljujejo odprtje diskotek, ki so po njegovem mnenju prava kotišča covida 19. Na novinarski konferenci se je kritično obregnil ob zabavo, ki jo pripravljajo na otoku Pag, na priljubljeni plaži Zrće, večino vstopnic zanjo pa naj bi kupili slovenski državljani. 

Če bo Slovenija jutri Hrvaško res umaknila s seznama varnih držav, bo to vlada sporočila na jutrišnji novinarski konferenci.

Veliko vnosa iz tujine

Kacin je opozoril še na težave glede spremljanja števila okužb na Hrvaškem. Vse to daje dovolj razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje, je dodal. Povedal je, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković »na zvezi« in se bosta po telefonu znova slišala tudi danes. »Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da se bo odrekla temu 'nočnemu programu', ki je povseod doslej pokazal, da je to glavno žarišče,« je opozoril na resno stanje, ki ga kažejo tudi številke.

Če bo Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. Kot je pojasnil Kacin, so države na rdeči seznam uvrščene, ko imajo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena.

Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine - od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Rast okužb FOTO: S. N.
Rast okužb FOTO: S. N.




Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije