EPIDEMIJA

Na seji sprejeli spremembe, seznam izjem vse daljši

Objavljeno 30. oktober 2020 17.01 | Posodobljeno 30. oktober 2020 21.25 | Piše: P. Pa.

Preverite, kdo bo lahko spet posloval.

Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona
Vlada je z novim odlokom omogočila opravljanje nekaj več storitev, ki so bile pred dnevi onemogočene v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida 19. Med izjeme je dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri katerih prihaja do minimalnega stika s potrošniki, servise za popravila tehničnega blaga, dimnikarske storitve in knjižnice, je na popoldanski novinarski konferenci o stanju v državi povedal Jelko Kacin

​Daljši sezam izjem


Vlada je popoldne na dopisni seji sprejela nove spremembe in dopolnitve odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom v Sloveniji. Te bodo lahko znova začele obratovati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Predvideva, da bodo v uradnem listu objavljene še danes. Če bo tako, bi lahko spodaj omenjeni lahko poslovali že v soboto.

V 2. členu, ki predvideva izjeme, so dodali še naslednje izjeme:
  • gradbena, vzdrževalna, montažna dela, pri katerih prihaja do minimalnega stika s potrošnikom (ogrevanje, vodovod, odtoki, električne inštalacije, keramične in druge obloge, prezračevanje, krovska, fasaderska dela, montaža kuhinj …);
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stika (vrtnarske storitve);
  • servisne delavnice
  • dimnikarske storitve
  • družbe za upravljanje
  • knjižnice

Vlada je s sklepom določila, da se za obvladovanje širjenja okužb s koronavirusom v javnih zdravstvenih in socialnih zavodih iz blagovnih rezerv uporabi določeno blago, kot so dihalni ventilator, oprema za zasilno oskrbo s kisikom in podobno. Blago bo uporabnikom predala uprava za zaščito in reševanje, so po dopisni seji sporočili iz vlade.

Izvedbo sklepa bo zagotovil zavod za blagovne rezerve v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvom za zdravje ter ministrstvom za obrambo.

Na podlagi razdelilnika, ki ga določa ministrstvo za zdravje, bo uporabnikom blago predala uprava za zaščito in reševanje. O deljenju blaga bo uprava pisno poročala ministrstvu za zdravje in zavodu za blagovne rezerve, ki bo uredil prenos blaga na končne uporabnike. Blago, ki bo uporabljeno iz blagovnih rezerv na podlagi tega sklepa, se ne nadomesti, so še zapisali.

Četrtkova koronastatistika pa je naslednja: okužbo so potrdili pri 1.798 posameznikih, opravljenih je bilo 6.368 testov. Delež pozitivnih testov je nekoliko manjši kot v zadnjih dneh, in sicer 28,2-odstoten. V bolnišnicah so v četrtek sprejeli 101 novega pacienta, 40 so jih odpustili domov, skupaj se tako zdravijo 703 oboleli za to boleznijo. V intenzivni enoti je 122 pacientov.
 
Deli s prijatelji