KORONAVIRUS

Nove smrti v Sloveniji, Kacin apelira na starše: Ni razloga, da ogrožate svoje otroke

V Sloveniji je skupaj umrlo že 129 ljudi.
Fotografija: Kacin je sporočil, da je stanje v Sloveniji stabilno. FOTO: STA, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Kacin je sporočil, da je stanje v Sloveniji stabilno. FOTO: STA, zaslonski posnetek

Po približno treh tednih je na vladni tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede covida 19 sodeloval uradni vladni govornik Jelko Kacin, poleg njega pa še Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana.

Kacin je sporočil, da je epidemiološka slika v Sloveniji relativno stabilna, boljša, kot je bila pred mesecem dni z le 7,71 okuženega na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Prvi val je bil precej močnejši, razmere se hitro izboljšujejo, je zatrdil, kot glavni vir okužb pa je izpostavil veseljačenje in popivanja na zabavah, zasebnih in javnih, na katerih ne spoštujejo priporočil NIJZ. Včeraj je bilo od 17 novih okužb najmanj osem iz tujine, sedem od teh iz Hrvaške, en primer pa iz BiH. Mladi so premalo pozorni na svoje simptome in s kontaktiranjem z zdravnikom predolgo odlašajo.



​Logarjeva je povedala, da je situacija z velikimi napori epidemioloških služb pod kontrolo. »A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine.« Poudarila je, da je vse več informacij o tem, da imajo težave na daljši rok zaradi covida 19 tudi mlajši. V zadnjem tednu je umrlo šest ljudi. Večinoma so to starejši, polovica jih je umrla v DSO, polovica v bolnišnici, med njimi pa je tudi ena mlajša oseba, ki ni imela pridruženih bolezni.

Hrvaška: dramatično ponekod v notranjosti

Glede Hrvaške je Kacin povedal, da nima nobenih informacij o uvrstitvi te države na rdeči seznam, čeprav je hrvaški drugi val precej višji kot prvi, da pa sedaj relativno hitro pada. Za vse, ki se šele odpravljajo na dopust na Hrvaško, je poudaril, da je na obali v splitsko-dalmatinski županiji 28,57 okuženega na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, v istrski županiji 6,71, v Primorsko-goranski županiji pa le 3,87. Še vedno je dramatično v vukovarsko-sremski županiji (73,2 okuženega na 100.000 v zadnjih dveh tednih). Dopustnike je pozval, naj se izogibajo gneči, v zaprtih prostorih dosledno nosijo maske in da se izogibajo predvsem nočnim lokalom in diskotekam.

Bodo otroci septembra šli v šolo?

Do začetka šolskega leta nas ločijo še trije tedni, prihodnji teden naj bi imeli celovito oceno, v igri je kar nekaj scenarijev. Pripravljeni moramo biti na najslabši scenarij, da bi moral biti ves pouk po spletu, je Kacin odvrnil na vprašanje, ali bo pouk potekal v šolah ali na daljavo, kot večji del med epidemijo. Vlada si prizadeva, da bi se šolsko leto začelo normalno. Zato je Bojana Beović pred dnevi opozorila, naj starši poskrbijo za pripravo otrok, da naj se, če je kdo okužen v zadnjih 14 dneh, dekontaminira oz. naj ne hodi okužen v šolo.



Bodo šole dobile navodila, da preverijo, ali je bil otrok v zadnjih 14 dneh v državi z rdečega seznama? Je to sploh dovoljeno? Bo tem otrokom prepovedan vstop v šolo? »V tem primeru ne vidim nobene razlike med polnoletnim državljanom in otrokom. Kdor koli bo prišel v tem času iz 'rdečih' držav, ki ogrožajo slovensko prebivalstvo, bo že na meji dobil karantensko odločbo in 14 dni karantene. Je minimalen poseg in priprava za prihod otroka v šolo. Starši se morajo zavedati, da bo otrok v tem primeru zamudil pouk, če pride tik pred zdajci. Zato apeliram na vse starše, ki morda načrtujejo odhod v države zahodnega Balkana, kjer je največja verjetnost, da do okužbe pride, da razmislijo vnaprej in se odhodu v te države izognejo. Nobenega razloga ni, da bi tvegali svoje zdravje, zdravje svojih otrok in s tem ogrožali vse.«

Včeraj in danes po ena žrtev

V ponedeljek je bilo v Sloveniji opravljenih 1058 testiranj na novi koronavirus, 17 je bilo pozitivnih. Po podatkih sledilnika je umrla ena oseba, ena pa danes, skupaj tako že 129.

V bolnišnicah se je zaradi covida 19 v ponedeljek zdravilo 24 pacientov, danes eden manj. Pomoč respiratorjev potrebujeta danes dve osebi, kar je ena manj kot včeraj. Vlada je potrdila omenjen številke.

V Hrastniku so bili v ponedeljek odvzeti trije brisi, vsi so bili negativni. V tamkajšnjem domu starejših v ponedeljek novih testiranj ni bilo. V mariborskem kliničnem centru pa je umrla ena oskrbovanka doma, ki je bila okužena z novim koronavirusom, so danes sporočili s hrastniške občine. V domu je doslej od izbruha okužbe pred mesecem dni umrlo devet oskrbovancev, še ena oskrbovanka pa je zaradi slabega zdravstvenega stanja hospitalizirana v ljubljanskem kliničnem centru, poroča STA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije