VLADA LAHKO ZAPIRA, A ...

Zdaj je jasno, ali nas čaka 24-urna policijska ura

Razmere v naši državi so vse slabše. Število okuženih še vedno narašča, vse, ki so bili pozitivni na test, prosijo, da doma počakajo na klic epidemiologov. Ne hodite ven!
Fotografija: Intenzivno zdravljenje potrebuje kar 99 ljudi. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Odpri galerijo
Intenzivno zdravljenje potrebuje kar 99 ljudi. FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Slovenija je v torek dosegla nov neslavni rekord, saj so potrdili kar 2.605 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 34,9 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 612 ljudi, od tega 99 na intenzivni negi.

»Incidenčne številke se zelo hitro povečujejo. Pred nekaj dnevi smo bili na 424, danes smo znesli na 874,12 okuženega na sto tisoč prebivalcev,« je dejal na novinarski konferenci vladni govorec Jelko Kacin.


»Že dalj časa naši epidemiologi opozarjajo na velike delovne obremenitve. Že pred časom so morali spremeniti način dela, zato so vzpostavili tri klicne centre – v Ljubljani, Mariboru in Celju. Trudijo se, da bi vsak okuženi bil čim prej obveščen. Zaradi skokovitega porasta okuženih ne morejo vsakega obvestiti še isti dan in prihaja do zamud. Pozivam vse, ki ste prejeli pozitiven izid testa, da ste potrpežljivi in da na klic epidemiologa čakate doma. Ne hodite ven, še manj pa v trgovino ali na delo. Počakajte na klic epidemiologa,« poziva Kacin. 


24-urna policijska ura?

Ali je mogoče, da bi vlada sprejela 24-urno policijsko uro? »Tega ukrepa v načrtu svetovalne skupine ni. Te opcije ni obravnavala in o tej opciji ne bo odločala,« je dejal Kacin.


Rozman prosi tudi tiste, ki ne verjamete

»Pričakujemo vse večji pritok obolelih v bolnišnice. Če smo še konec tega tedna rabili od 400 do 500 bolniških postelj, jih bomo konec prihajajočega tedna potrebovali približno 1.000. V bolnišnici se trudimo, a odpuščamo tiste, ki niso okuženi in ne tako nujni za zdravljenje v bolnišnici. Mi skoraj vsakih nekaj dni odpremo novi kontingent postelj, včeraj smo jih 15. A že v času, ko hodimo po navadi iz službe, so že vse postelje zasedene,« pravi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.
 
»Državljani, pomagajte nam! Držite se teh ukrepov. Ne bom še enkrat ponavljal. Saj veste. Tudi tiste, ki ne verjamete v virus, prosim vas, držite se vsaj en mesec teh ukrepov. Vsako ime, ki nam ga bo uspelo rešiti, je pomembno.« Dodal je, da je za zdaj še dovolj postelj in da bodo naredili vse, da bodo vsi dobili potrebno oskrbo. 

Rozman dodaja, da nam ne ostane praktično nič več, če ljudje ukrepov ne spoštujejo: »Glavna stvar, ki nam ostane, je zavest posameznikov, državljanov, da ponotranjijo te ukrepe. Vlada lahko zapira, kar hoče, a če se ljudje ne bodo držali, je vse to zaman. Če povem po domače, še vedno slišim, da ga ljudje žingajo okoli zvečer. Hodijo iz garaže v garažo. Ne hodite na pokopališča ob 1. novembru, ne hodite na obiske. Če greste ven, hodite individualno oziroma v družinskem krogu. Čim manj stikov naj bo.«
 

Otroci naj bodo v družinskem krogu

»Otroci se okužijo, a redkeje zbolijo, vendar lahko okužbo prenašajo naprej. Zato velja, naj bodo v družinskem krogu, ne pa na igriščih, kjer se srečajo z drugimi otroki in odraslimi.«


Letos molimo za umrle doma, tudi Zore ne bo obiskal groba staršev

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je prosil, da se ljudje izognejo druženju ob grobovih in obiskovanju drugih gospodinjstev ter prečkanju meja drugih občin. »Zaradi omejitev na domačo občino številni ne boste mogli obiskati grobov, a to je žrtev vsakega, da se rešijo življenja. Tudi sam letos ne bom obiskal groba svoje mame in očeta, se jih bom pa spomnil v molitvi. Zato vas tudi vse prosim, da se tudi vi držite ukrepov in vsi naredimo vse za zajezitev epidemije.« 

Dodal je, da bodo duhovniki z enega mesta na grobovih blagoslovili grobove. Namesto cvetja in sveč pa je pozval, da katoliki darujejo cerkvi ali dobrodelnim organizacijam.
 

Odločitev o šoli v četrtek zvečer

O šolanju po šolskih počitnicah kroži kar nekaj govoric, tudi ta, da naj bi se počitnice podaljšale, a Kacin je jasno sporočil: »Ravnatelji si želijo čimprejšnje odločitve, kako naprej s šolo. Najkasneje v četrtek zvečer bo vlada odločila ter sporočila vsem. V petek pa bomo predstavili, kako bo šola potekala naprej.« Na osnovi tega bodo sprejeli model izobraževanja.


Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije