OD PONEDELJKA DALJE

Kacin pojasnil, zakaj je vlada pohitela z razglasitvijo epidemije

V ponedeljek zgolj uradna razglasitev epidemije, ukrepi v veljavi kot do zdaj.
Fotografija: Prihodi ministrov na novinarsko konferenco vlade o ukrepih zaradi koronavirusa 24. 3. 2020. Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Prihodi ministrov na novinarsko konferenco vlade o ukrepih zaradi koronavirusa 24. 3. 2020. Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo po 20. uri presenetil z novico, da bo od ponedeljka razglašena epidemija za vso Slovenijo za naslednjih 30 dni. Vladni govorec Jelko Kacin je z Brda, kjer poteka seja vlade, v zadnjih poročilih na Televiziji Slovenija pojasnil, zakaj je vlada pohitela z razglasitvijo epidemije.
Preberite tudi: Janša: Od ponedeljka za vso Slovenijo razglašena epidemija
»Evropski voditelji so ocenjevali razmere znotraj Evrope. Dogovorjeni so bili, da so države pri ukrepanju čim bolj enovite, zato smo razglasili epidemijo, da bomo imeli pravno podlago za ukrepe, ki bodo sledili. Na podlagi tega se lahko aktivira državni načrt civilne zaščite in župani bodo imeli ob sebi neko strukturo pripravljeno za pomoč in ukrepanje, če bi se zadeve slabšale,« je dejal Kacin in pojasnil, da bo v ponedeljek le uradna razglasitev epidemije.


Kaj epidemija pomeni za uslužbence in šolarje?


Od ponedeljka bo vse tako, kot je, torej otroci do petega razreda gredo v šolo, je dejal Kacin. Kar zadeva uslužbence, ti gredo na delo, s tem da je vlada vse delodajalce pozvala, da vsi tisti, ki delajo v pisarnah, naj delajo od doma, da bo druženja in potovanja čim manj.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je tvitnila, da za šole velja dogovorjeni režim, in sicer se bodo učenci od 1. do 5. razreda šolali v šoli, učenci od vključno 6. razreda pa od ponedeljka na daljavo. Na daljavo bo pouk potekal tudi za srednje in glasbene šole ter višje strokovne šole.



V naslednjih dneh se bodo postopoma aktivirali novi ukrepi. Kot je dejal Kacin, bodo ukrepi selektivni in se bodo v naslednjih dneh še razdelali. »Ob vsem tem, kar se je pokazalo v zadnjih dveh, treh dneh, koliko ljudi je začelo nositi masko, kako bolj samozaščitno ravnamo, mislim, da smo na dobri poti in nekaterih ukrepov preprosto ne bo treba razglasiti ali pa vsaj še ne,« je navedel.

Osebno pričakuje, da bodo ukrep ali dva imeli na voljo jutri za razglasitev in z učinkovanjem potem v naslednjih dneh. »Ali bodo veljali od torka zjutraj ali od srede zjutraj, ne bi še rad govoril, ker morajo biti namreč sprejeti,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije