UDAREC ZA SLOVENIJO

Cepiva v skladišče, Kacin o spremenjeni dinamiki cepljenja

Znano, kaj se bo zgodilo s cepivom, ki je že na poti v Slovenijo, a so ustavili njegovo dobavo.
Fotografija: Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu 19 Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu 19 Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo

Koordinator za cepljenje pri vladi Jelko Kacin je v Dnevniku na TV Slovenija povedal, kaj se bo zgodilo s cepivom, ki je na poti v Slovenijo. V sredo bi namreč Slovenija dobila sedem tisoč odmerkov cepiva Johnson & Johnson, ki jih je naročila, še preden je prišlo današnje sporočilo iz ZDA, da sta ameriški regulator cepiv in podjetje Johnson & Johnson ustavila dobavo svojega cepiva proti covidu 19 Evropski uniji zaradi primerov redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju.

image_alt
Novo cepivo: ni še niti prišlo v Slovenijo, pa so ga že umaknili


Kacin je dejal, da je cepivo Janssen že na poti in ga ne morejo zavrniti, bo pa ostalo v karantenskih skladiščih, vse dokler se preiskava ne konča in Ema na prižge zelene luči za njegovo ponovno uporabo.

image_alt
Oglasila se je Beovićeva in čudi jo tole ...


Kacin je pojasnil, da so takšne primere že imeli. »To je predvideno v strategiji in upamo, da bo to trajalo čim manj časa. Ko pa se bodo razmere razčistile, bo tudi Evropska agencija za zdravila dala sporočilo in priporočila in takrat bo uporaba cepiva sproščena,« je dejal.

Načrt cepljenja se zaradi ustavitve dobave cepiva po njegovih besedah ne bo kaj dosti spremenil, se bo pa spremenila dinamika cepljenja. »Morda bomo začeli kak dan ali kak teden pozneje, odvisno od tega, kdaj bo uporaba cepiva sproščena,« je povedal. Za zdaj sta sicer potrjeni dve pošiljki, poleg omenjene še ena. Skupaj naj bi v tem mesecu po besedah Kacina morali dobiti 19.000 odmerkov cepiva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije