NISMO ŠE IMUNI

Kacin: Vsak, ki se še ni cepil, je imel veliko srečo, da se še ni okužil

Očitno virus ne bo kar izginil. Vlada sprejela ukrepe, da približa cepljenje vsej populaciji. Mobilne ekipe postajajo cepilni centri Nijz.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Slovenija si želi, da bi dosegla čim višjo precepljenost proti covidu 19, zato množični pozivi in kampanje, v katerih prepričujejo ljudi, naj se cepijo. 

Poleg tega je vlada sklenila, da lahko od tega tedna vsak sam izbira cepivo. Mnogi cepilni centri so na široko odprli vrata in sprejemajo tudi nenaročene paciente. 

»Ukrepi, ki so bili včeraj sprejeti, so bili sprejeti za pospešitev cepljenja. Potrebna je precepljenost 60–70 odstotkov, da bi nudila dolgotrajno zaščito,« je dejala na novinarski konferenci epidemiologinja območne enote Nijz v Kranju Irena Grmek Košnik. Dodala je, da je cepiva na voljo dovolj. 
image_alt
Še niste cepljeni? V Ljubljani se v teh dneh odpira možnost za nenaročene

image_alt
Znano število novih okužb z novim koronavirusom

Kako bomo živeli naprej, pa je odvisno od nas. Kako bomo spoštovali priporočila in navodila. Ob tem pa še dodala, da obstaja veliko tveganje, če bi ukrepe prehitro opustili. »Kmalu bomo verjetno zeleni, trend upadanja je dober. Če bi prehitro sproščali, se lahko trend obrne. Med nami so še vedno okužene osebe.« 

Nacionalni koordinator za kampanjo cepljenja proti covidu 19 Jelko Kacin pa je dejal: »Osnovni cilj strategije je bil in ostaja zmanjšati umrljivost, zmanjšati težji potek bolezni in razbremeniti zdravstveni sistem ter okrepiti gospodarstvo.«

Mobilne enote bodo izvajale cepljenje na različnih in zanimivejših lokacijah. »Kaže se precejšnje necepljenje oseb starejših od 50 let pa tudi starejših od 75 let, ki bi lahko ob morebitnem novem izbruhu koronavirusne bolezni polnili bolnišnice,« je dejal Kacin, zato bodo mobilne enote tudi cepile na domu tiste, ki so gibalno ovirani. Nijz lahko v enem dnevu dostavi cepivo na lokacije po Sloveniji. 

Kacin je poudaril, da  mora ponudnik zdravstvenih storitev takoj in brezplačno ponuditi potrdilo o cepljenju. 


Mešanje cepiv? Prvič z Astrazeneco, drugič z mRNA?

Bodo tisti, ki so bili cepljeni prvič z Astrazeneco, drugič cepljeni s cepivom mRNA, tako kot so to odločili v Italiji? »Vlada je zadolžila Nijz, naj pridobi od svetovalnih skupin stališča, ali je prakso cepljenja treba spremeniti.« 

Poudaril je tudi, da sta življenjska doba cepiva in doba hranjenja tista pogoja, ki bosta pomembna pri odločanju, katero cepivo naročiti za prihodnja leta. »Cepiva, ki smo si jih izposodili na Madžarskem, so cepiva štirih različnih serij in uporabljajo se najprej tista, ki imajo najbližji potek roka uporabe. Nijz zelo natančno spremlja stanje zalog in roke. Nevarnost, da bi bilo cepivo pretečeno, ne obstaja.«

»Vsak, ki se še ni cepil, je imel veliko srečo, da se še ni okužil. Zadnji trenutek je, da se cepi, delta različica je na pohodu,« je dejal Kacin. Precepljenost s prvim odmerkom je presegla 46 odstotkov odraslega prebivalstva, če pa upoštevamo še tiste, ki so že preboleli, je 56 odstotkov prebivalstva imunega.
 
Povedal je tudi, da nekateri proizvajalci testirajo varnost cepiva za otroke med šestim in 12. letom.
 

Evropsko digitalno potrdilo 1. julija

Zadnji preizkus verifikacije evropskega digitalnega potrdila je bil uspešen, implementacija lahko steče. Tudi na mejah je policija že opremljena za skeniranje digitalnih QR-kod. Spomnimo, da je zaveza držav, da to uspešno izvedejo do 1. julija. 


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije