NOVINARSKA KONFERENCA

Poziv pristojnih: Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na 'šnops' (VIDEO)

Kacin je napovedal podaljšanje epidemije še za 30 dni.
Fotografija: Pitje kave s prijatelji odpade, ker da so zasebna druženja velik vir okužb. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Pitje kave s prijatelji odpade, ker da so zasebna druženja velik vir okužb. FOTO: Uroš Hočevar

V nedeljo je bilo v 1792 testih potrjeno 501 okužb z novim koronavirusom. Čeprav je številka nizka, pa vseeno vzbuja skrb, saj je delež pozitivnih testov kar 27,96-odstoten, kar je več kot v soboto.

Preberite še: Vlada pojasnjuje, zakaj podaljšanje epidemije  

Kot je že dopoldne dejal Jelko Kacin se stanje umirja, a prepočasi. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je povedal, da bodo ukrepi za omejitev širitev virusa pokazali učinke v 14 dneh.


 

Vlada podaljšala epidemijo


Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju v državi je Kacin napovedal, da bo vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni. 


 

Več ukrepov, več sankcij


Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je spregovorila o nadzorih omejevalnih ukrepov, ki jih je več, več je tudi sankcij. Dodala je, da so se zdravstveni inšpektorji 13. 11. na predlog policije pridružili policistom na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pregledali so 177 avtomobilov in izdali skupaj 54 plačilnih nalogov zaradi kršitve prehajanja občin. Na zunanjih javnih površinah so opravili 568 nadzorov, sankcij je bilo 39, in sicer v skupni vrednosti 15.600 evrov. Večstanovanjskih stavb so pregledali 134; izdani sta bili dve ureditveni odločbi in dve opozorili po ZP-1.

Zdravstveni inšpektorji na Rožniku in Šmarni gori


Jelko Kacin. FOTO: STA
Jelko Kacin. FOTO: STA
Zdravstveni inšpektorji so v teh dneh tudi na površinah za rekreacijo; v Ljubljani in okolici so s tem mišljeni Šmarna gora, Rožnik, Golovec ipd. Zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene, še posebej v lepem vremenu. Skupno število nadzorov je bilo 1322, izrečeno pa je 55 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.400 evrov. Gre za nadzore v gostinstvu, v trgovinah, na področju storitvenih dejavnosti, kot so kozmetični in frizerski saloni ter cvetličarne, je dejala Potzeva.


 

Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na 'šnops'


»Dobivamo vprašanja, koliko inšpektorjev je bilo zaposlenih v ta namen. Zato pojasnjujem, da čeprav je sedaj na terenu nadzornikov veliko več, ne gre za nove zaposlitve, temveč le za razširitev pristojnosti tudi na druge inšpektorate, policijo in občinsko redarstvo.«



Vsem pa je Potzeva položila na srce: »Spoštujte ukrepe, in če ni nujno, ostanite doma. Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na 'šnops'. Bodite zgled svojim otrokom. Razložite jim, da je takšno stanje začasno. Razložite jim, da bolj ko bomo stanje okoli sebe ignorirali, dlje časa bo trajalo.«
 

Inšpektorji niso plačani glede na število izdanih kazni


»Opravljanje nadzorov ter pisanje glob niso nikogaršnji hobi, gre enostavno za opravljanje službe. Inšpektorji opravljajo svoje delo – to seveda velja za vse inšpektorate, ne samo za zdravstvenega. In ne, niso plačani glede na število izdanih kazni,« je zatrdila Deana Potza. »Spodbudne ugotovitve so, da se spoštovanje ukrepov ves čas izboljšuje. Kot družba gremo torej v pravo smer, saj bomo tako lahko najhitreje prešli zdajšnjo zahtevno fazo epidemije, hkrati pa zdravstvu omogočili, da bo delovalo v največjem možnem obsegu.«


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije