OBSODBA

Jih bo 670 ostalo brez diplome?

Objavljeno 18. maj 2015 22.26 | Posodobljeno 18. maj 2015 22.27 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji dekan koprske fakultete za menedžment je obsojen, kaj se bo zgodilo z diplomami?

Več kot 500 študentom so neupravičeno podelili diplome (slika je simbolična).

KOPER, LJUBLJANA – Po obsodbi bivšega dekana koprske fakultete za management Egona Žižmonda zaradi nezakonitega vpisa študentov se je odprlo vprašanje veljavnosti diplom 670 študentov te fakultete. Na Univerzi na Primorskem so prepričani o veljavnosti diplom, medtem ko na ministrstvu za izobraževanje uradno niso seznanjeni s sodbo in zato zadeve ne morejo komentirati.

Žižmonda in nekdanjo direktorico fakultete za management Nado Trunk Širca je sodišče v četrtek zaradi nezakonitega vpisa študentov obsodilo na 24 in 22 mesecev pogojne zaporne kazni. Žižmond in Trunk Širca, ki sta krivdo priznala, sta omogočila vpis v absolventski staž 670 študentom, ki niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete, je poročala Televizija Slovenija.

Okrožna državna tožilka Barbara Milič Rožman pa je po navedbah televizije po izreku sodbe problematizirala tudi veljavnost diplome: »Diplome na podlagi te sodbe, če bo taka, kot je obstala, zagotovo ne bodo več veljavne oziroma so kazensko pravno gledano nezakonite listine, ki jih upravičenci, čeprav so jih sprejeli, ne morejo uporabljati v pravnem prometu.« Na sodbo se nekdanja direktorica in dekan sicer lahko pritožita.

Na Univerzi na Primorskem, katere članica je tudi fakulteta za management, pa so že v petek poudarili, da so vse izdane diplome visokošolskih zavodov kot javne listine veljavne. Pri tem so izpostavili pravno mnenje Polone Kovač o veljavnosti in razveljavitvi diplom iz leta 2008, ki ga je izdala Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, iz katerega izhaja, da so omenjene diplome »kljub ugotovljenim spornim vpisom po nepravilno določenih pogojih splošnih aktov FM veljavne«.

Kot so še zapisali, sodbe okrožnega sodišča do uradnega prejetja sodbe sicer ne morejo komentirati, hkrati pa potrebujejo ustrezen in razumen čas, da vse potencialno nejasne pravne postopke strokovno proučijo in se nanje ustrezno odzovejo. Dodali so, da univerza v zvezi s postopkom ustrezno komunicira tudi s predstavniki študentov.

Deli s prijatelji