JESENSKI MLADIČKI

Jesenski čudež v Prlekiji

Raca sredi oktobra izvalila 15 mladičev. V Prlekiji česa podobnega ne pomnijo.
Fotografija: Ko se najedo in napijejo, račke najraje spijo na jesenskem soncu. Fotografije: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ko se najedo in napijejo, račke najraje spijo na jesenskem soncu. Fotografije: Oste Bakal

SPODNJE KRAPJE – Ne samo na kmetiji Bojana Beleca iz Spodnjega Krapja blizu Term Banovci, tudi drugod po Prlekiji ne pomnijo, da bi sredi oktobra divja raca izvalila kar 15 mladičev. "Nekaj časa race, ki se je k nam priselila že pred osmimi leti, nisem videval in sem mislil, da je odletela v naravo. Pogosto odletijo tja proti Muri in se nato spet vrnejo k nam, kjer imajo veliko hrane in dobra zavetišča proti mrazu," pripoveduje Bojan, ki bo prihodnje leto praznoval abrahama. No, pa je prišla nedelja, 13. oktobra, ko je raca pod klopjo pred vhodom v hlev izvalila.


Gospodar Bojan z gosko, ki se ji ni treba bati martinovega.
Gospodar Bojan z gosko, ki se ji ni treba bati martinovega.
"Zgodilo se je prvič, da je izvalila tudi jeseni. Preštel sem jih, bilo je 15 mladičev, kar je bilo za vse nas veliko presenečanje, saj je imela mlade februarja ali marca, kot je v navadi, prvič pa tik pred zimo. Sploh pa ni običaj, da ima raca naenkrat toliko malčkov," je poudaril. Mladički so v zavetju mame kaj kmalu zavzeli dvorišče, kjer jih domači krmijo in dajejo vodo. "Imajo vse in jim je zelo lepo, postali so naši prijatelji in se ničesar ne bojijo. Zdaj jih je 13, eden se je ne vem zakaj utopil, za enega pa ne vemo, kako je konča, lahko da ga je zgrabila kakšna sosedova mačka, naše ga sigurno niso. Zdaj so že prebrodile krizo in ne vidim težav, tudi če bi temperatura jutri padla pod ničlo. Poleg tega da jih mama takoj pokrije, imajo v naših hlevih veliko prostora in zavetja," je še povedal prijazni gospodar Bojan, ki ima zelo rad vse živali. "Kdor nima rad živali, nima rad niti ljudi," je prepričan.

Na kmetiji, kjer se ukvarjajo predvsem z govedorejo in prašičerejo, imajo tudi veliko perutnine, od kokoši in gosk do domačih in divjih rac, največ pa golobov pismonoš. V Bojanovem srcu ima prav posebno mesto goska, ki veselo teka po dvorišču. Na pripombo soseda Darka, češ da prihaja martinovo in bi jo "bilo dobro speči in pojesti", pa odgovarja: "Ni variante. Dokler bo hodila, bo živela, ko umre naravne smrti, pa jo bomo pokopali." 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije