KORONAVIRUSNA EPIDEMIJA

Slaba jesenska napoved, oglasil se je Janez Janša

Obseg epidemije se povečuje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, ki deluje kot delno zaprtje države.
Fotografija: Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen, Delo

Če želimo četrti val epidemije covida 19 omejiti in preprečiti obremenjevanje bolnišnic, je priporočljivo, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki, so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

Obseg epidemije se povečuje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, ki deluje kot delno zaprtje države, so spomnili. V tem obdobju lani je upadala. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni v primeru nezaostrovanja ukrepov presegli število sprejetih v bolnišnice med drugim valom, so posvarili.
 

Reprodukcijsko število R večje od 1


Ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, ki predstavlja število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, znaša približno 1,05. Za upadanje epidemije ne zadošča, da je to reprodukcijsko število manjše od ena, ker okužbe tudi uvažamo.Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, pa medtem znaša približno 1,25. Epidemija upada, ko je to število manjše od ena. Po trenutni oceni je dnevno potrjenih uvoženih okužb 15.

Zasedenost bolnišničnih zmogljivosti se počasi povečuje, prav tako tudi dnevni sprejem v bolnišnice.

V prvem valu epidemije se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je delež kužnih znašal približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Delež kužnih je trenutno približno 0,07 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 1.500. prebivalec.

V vzorcih se delež različice delta bliža 100 odstotkom, ker je ta različica novega koronavirusa približno 50 odstotkov bolj kužna od različice alfa, vzrok pa je tudi uvoz iz držav z velikim deležem te različice virusa, navaja inštitut.
 

Za normalno jesen


Oglasil se je tudi predsednik vlade Janez Janša. Javnosti je sporočil, da je »precepljenost za uspešno zaustavljanje Delta variante prenizka. Cepiva je dovolj, na voljo so tudi mobilne cepilne ekipe. Cepimo se in omogočimo normalno življenje in šolanje v jeseni

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas