ZAČETEK NOVEGA VALA?

Jerala svari pred omikronom, predlaga celo zaprtje šol

Krivulja okužb pri nas je znova začela naraščati.
Fotografija: Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik

Čeprav imamo v zadnjih tednih upadanje krivulje števila dnevnih okužb s koronavirusom, pa se utegne tudi pri nas situacija zaradi pojava nove različice virusa kmalu zaostriti. V številnih evropskih državah padajo že rekordi v dnevnih številkah okuženih. Bo kmalu omikron tudi pri nas prižgal nov alarm?

Glede na to, da je nova različica menda bolj nalezljiva, bi utegnile tudi pri nas številke kmalu naraščati. Tako kaže projekcija Leona Cizlja z Instituta Jožef Stefan (IJS). Kot je povedal v oddaji 24ur, pričakuje, da se bo število pozitivnih testov po novem letu razmeroma hitro dvignilo. V bolnišnicah se bo to pokazalo z zamudo, kot je to že običajno.

image_alt
To so zadnji podatki o okuženih: krivulja se obrača navzgor

Čeprav silvestrovanj na prostem ne bo, bo dovoljeno druženje v gostinskih lokalih. Zaradi tega je zaskrbljen Roman Jerala s Kemijskega inštituta. »To je okolje, v katerem snamemo maske, ker jemo in pijemo, glasno govorimo, še posebej če je glasba. Zaradi tega lahko pričakujemo, da se bodo okužbe širile,« je dejal. Vsem, ki bodo tako silvestrovali, je svetoval, naj v prvih dneh novega leta ostanejo doma. Za silvestrovanje v lokalih bo sicer potreben PCT-pogoj, a Jerala pravi, da so hitri testi precej manj zanesljivi kot testi PCR, še posebej v primeru različice omikron. 

Jerala je tudi opozoril, da bi bilo smiselno sprejeti kakšen dodaten ukrep za zajezitev okužb. »To širjenje okužb je lahko zelo nevarno. Tako da mogoče ne bi bilo slabo, da bi razmislili tudi o tem, da se po novem letu šole za kakšen teden zaprejo,« je dejal v isti oddaji.

image_alt
V Sloveniji 65 okužb z omikronom: znano, v katerih regijah prevladuje

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije