Jenull poudaril, da k njim ne pozivajo, vseeno pa pričakujejo, da se bodo nadaljevali." />
STE VIDELI?

Jenull z ovadbo policije. Poglejte, kaj se je zgodilo (VIDEO)

O prihodnjih protestih pa je Jenull poudaril, da k njim ne pozivajo, vseeno pa pričakujejo, da se bodo nadaljevali.
Fotografija: S protesta. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
S protesta. FOTO: posnetek zaslona

Eden vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull je danes na specializirano državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo, saj trdi, da je policija v postopku proti njemu zlorabila uradni položaj. S posnetka petkovega protesta v avtomobilih je namreč razvidno, da so policisti dobili navodilo, naj zaustavijo prav njega, je dejal v izjavi za medije.

Jenull je v izjavi za medije pojasnil, da kazensko ovadbo vlaga na oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. V času petkovih protestov, ki so tokrat potekali v avtomobilih, so policisti po njegovih besedah namreč dobili navodilo, ki je bilo ciljno usmerjeno nanj, pri čemer pa sum prekrška sploh ni bil opredeljen.

Nekaj minut po tistem so ga policisti dejansko zaustavili in mu izrekli kazen zaradi nepravilne uporabe svetlobnih signalov, je pojasnil Jenull. Ob tem je spomnil na primer nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja leta 2015, v primeru katerega je pet policistov dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov.


Tudi sicer pa se je po Jenullovi oceni na petkovem avtomobilskem protestu proti vladi Janeza Janše »ponovno pokazalo, da ukrepi proti protestnikom nimajo nikakršne zveze z epidemiološko situacijo«, pač pa se vlada ukvarja s tem, kako z represivnimi ukrepi preprečiti kakršno koli kritiko njenega delovanja. »Gre za politično represijo, katere cilj je utišati in zastrašiti prebivalstvo,« je dejal.

Preverjanje vozil je bilo namreč nesorazmerno, namen pa je bil podeliti čim večje število kazni udeležencem v prometu, je prepričan Jenull. Obenem je po njegovem mnenju absurdno, da je policija posameznim voznicam in voznikom avtomobilov napovedala prejem kazni po pošti zaradi nedovoljenega zbiranja.

Uporabili bodo vsa pravna sredstva

Kot je opomnil, niti en odlok vlade ali priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne omenja individualne vožnje z avtomobilom kot potencialne nevarnosti za prenos okužbe z novim koronavirusom. Če bodo kazni prispele, se bodo protestnice in protestniki uprli tudi z vsemi pravnimi sredstvi in po potrebi vztrajali vse do ustavnega in evropskega sodišča, je napovedal.

Predstavnikom policije je Jenull na novinarski konferenci zastavil tudi več vprašanj. Med drugim ga zanima, na kakšen način bi lahko posamična vožnja v avtomobilih vplivala na epidemiološko situacijo in zakaj policija kaznovanj za nedovoljeno rabo zvočnih signalov ne piše, denimo, ob porokah ali ko Slovenija zmaga na kakšni večji športni tekmi.

Jenull je še zagotovil, da je protestniško gibanje ves čas zelo pozorno na preprečevanje širjenja okužb. O prihodnjih protestih pa je poudaril, da k njim ne pozivajo, vseeno pa pričakujejo, da se bodo nadaljevali.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije