NOVA SMRTNA ŽRTEV

Beovićeva razkrila, kdaj bi lahko začeli sproščati ukrepe in koliko je res okuženih (VIDEO)

Vlada proučuje možnost vsaj delne sprostitve omejitve gibanja med občinami in začetek izvajanja določenih športnih dejavnosti.
Fotografija: Bojana Beović
Odpri galerijo
Bojana Beović

Pred kamere sta z novimi informacijami o boju proti koronavirusu stopila Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, in Bojana Beović, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje. Preden bo vlada lahko sprostila nekatere ukrepe, bo najprej treba počakati, kaj kažejo podatki o okužbah po praznikih, saj praznični dnevi niso dali prave slike, sta poudarila oba.

Dogajanje smo spremljali v živo:


Vlada in svetovalna skupina za blaženje posledic epidemije sta obravnavali aktualno stanje in naslednje korake, ki bi jih lahko Slovenija sprejela v kratkem, je uvodoma povedal uradni vladni govorec.

Na praznični ponedeljek je bilo opravljenih 541 testiranj, pri osmih osebah so potrdili okužbo. Zaradi novega koronavirusa je včeraj umrla ena oseba, skupaj 56. V bolnišnicah se zaradi okužbe zdravijo 103 osebe, od tega jih je 35 na intenzivni negi. Včeraj ni bil iz bolnišnice odpuščen nihče. Po mnenju Beovićeve je realno v Sloveniji okuženih tri tisoč ljudi ali še tisoč več.



Povedala je, da epidemija zadnje dni poteka po tiho, verjetno zaradi praznikov. Podatki so bili ugodni že nekaj dni pred prazniki. Ob ugodnem poteku epidemije mora biti pred sproščanjem ukrepov izpolnjenih nekaj pogojev:
– upadanje števila okužb oziroma zanesljivo ugašanje epidemije, ki mora trajati vsaj nekaj dni;
– v državi moramo imeti na razpolago veliko število testiranj, s katerimi bomo ugotovili čim več primerov, ki bi se lahko razširijo v nova žarišča;
– učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov izbruh in ga zamejila. Usposobljenih strokovnjakov za to delo je malo,  zato si veliko obetajo od nove tehnologije, od aplikacije, ki na anonimen način in na prostovoljni osnovi javlja, ali smo bili z nekom okuženim v stiku.

Omenila je možnost najprej regionalnega, nato pa širšega odpravljanja omejitev. Če bodo podatki ugodni, se nam prvo manjše sproščanje obeta naslednji ponedeljek, kar pa ni odvisno od vlade, ampak nas samih. Nismo prepričani, da je izpolnjen prvi pogoj, saj zadnji podatki zaradi praznikov ne ponujajo prave slike, je odgovorila na vprašanje, zakaj sproščanje ukrepov šele v ponedeljek. Smiselno je odpirati dejavnosti, ki lahko potekajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in upoštevanjem higienskih pravil. Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in bodo v čim večji meri omilile gospodarsko škodo, je navedla.



Izkušnje držav, ki so že prešle skozi najhujši del epidemije, kažejo, da morajo biti ukrepi sproščanja postopni, stopenjski, le tako je mogoče oceniti, kakšen učinek so imeli na potek epidemije, in ugotoviti, ali je bil morda posamezen korak preuranjen. Odpiranje vrtcev in nižjih razredov in šol je zanimivo, ker so to otroci, ki ne morejo biti sami doma, in če se odpirajo druge dejavnosti, bodo njihovi starši zaposleni in bodo potrebovali varstvo, je dejala.

Namesto objemov prikloni

Nadzor nad okuženimi se da verjetno izvesti tudi fizično, a to je kadrovsko težko izvedljivo, zato se po Evropi pojavlja ideja o aplikaciji. Pri tem ne gre za nadzor nad gibanjem posameznika, ampak za analiziranje njegovih kontaktov, je poudarila. Ti podatki so zbrani na nekem računalniškem strežniku, treba bi bilo zagotoviti, da se jih ne bi zlorabilo. Shranjevanje teh zdravstvenih podatkov bi moralo biti časovno omejeno. Aplikacija, ki jo trenutno ponuja WHO, je skladna z evropsko direktivo o varovanju podatkov. Če bi uvedli tako aplikacijo po vsej Evropi, bi omogočala varnejši način potovanja. »Treba se je zavedati, da bo virus ostal med nami vsaj do splošno dostopnega cepiva ali zdravila. Bonton se bo spremenil iz objema v vljudni priklon. Življenje bo postalo še lepše, ker ga bomo znali bolj ceniti,« je poudarila.

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Kar se poletnega dopusta tiče, bomo za to težko bremenili kakršno koli vlado, saj je vzrok za to v epidemiji. Verjetno bo Evropska komisija sodelovala z državami pri odpiranju mej. Če bomo v Sloveniji dobro uredili stvari, v kateri drugi državi pa slabše, bomo zainteresirani, da je prehodov meje čim manj, da ne bo vnosov novih okužb. Naši prvi primeri so bili marca vneseni iz držav, ki so imele v tem času že zelo razvito epidemijo.

Kacin razkril, o čem razmišlja vlada

Slovenska proizvodnja v veliki meri teče naprej, in to bolje, kot se morda zavedamo. Žarišč virusa v proizvodnih obratih ni, je dejal Kacin in dodal, da pripravljajo tudi ukrepe za zagon drugih panog gospodarstva pa tudi oblik skupinskega ali javnega prevoza ter preskrbo z zaščitno opremo. Razmislek poteka v smeri prodaje gradbenega materiala, je razkril. V primeru širšega odprtja trgovin lahko pričakujemo pritisk na meje, če v Italiji takih trgovin ne bi odprli, je dejal. V kratkem bi morda lahko pričakovali vsaj delno sprostitev gibanja vsaj za tiste državljane, ki imajo vikende v drugih občinah, pri tem pa ne bi smeli dodatno obremenjevati infrastrukture. Če bo to sprejeto, pričakujem, da se bodo vsi striktno držali navodil. Razmišljajo tudi o sprostitvi omejitev za nekatere športne dejavnosti (tenis, badminton, golf, kolesarjenje), je omenil Kacin in dodal, da je še več primerov, ko poskušajo biti čim bolj življenjski, hkrati pa čim bolj varni. Poudaril je, da gre pri tem samo za razmislek, da pa so do morebitne uveljavitve v veljavi obstoječi predpisi. Množičnega druženja, kot so veliki športni dogodki ali koncerti, pa v kratkem času ni pričakovati, je poudaril.



Od nedelje velja nov odlok: na mejnih prehodih in na kontrolnih točkah (letališčih) je po novem obvezna sedemdnevna karantena, zadnji dan pa sledi testiranje na novi koronavirus. Obstajajo izjeme (dnevni in tedenski migranti, lastniki kmetijskih zemljišč in tranzitni promet), je spomnil Kacin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije