SNS NE GRE V KOALICIJO

Jelinčič je jasen: Brez klečanja na koruzi

Objavljeno 04. februar 2020 13.23 | Posodobljeno 04. februar 2020 15.02 | Piše: Ma. M.

Povabilo za pogovore pri SDS in SAB je prvak SNS zavrnil. 

Zmago Jelinčič (SNS). FOTO: Voranc Vogel
Poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti sporoča, da s stranko ne bo sodeloval v nobeni koaliciji, ne Janševi niti Bratuškove. Oba sta ga sicer povabila na pogovore. Takole ja zapisal: 

»Slovenska nacionalna stranka je dne 3. 2. 2020 prejela dopis stranke SAB za pogajanja o vzpostavitvi nekakšne tehnične vlade, ravno tako smo včeraj, dne 3. 2. 2020, v popoldanskih urah od stranke SDS prejeli dopis, v katerem nas g. Janez Janša vabi na sestanek v zvezi z istosmerno, vendar rahlo drugačno ponudbo. Slovenska nacionalna stranka se drži svojih načel, da je vedno bila konstruktivna opozicija in je podpirala ideje, ki so bile v korist naši državi ter državljanov, obenem pa zavračala in se borila proti vsem poskusom škodovanja lastni državi. Od tega načela Slovenska nacionalna stranka ne odstopa, zato ne namerava na koruzi klečati pred vrati kogarkoli. Obveščamo vas, da se ne nameravamo udeležiti nobenega sestanka, se pravi, ne sestanka pri g. Alenki Bratušek, predsednici SAB, ne pri g. Janezu Janši, predsedniku SDS.«
 
Preberite tudi:
Janša jih je v petek povabil na pogovor: to jim ponuja
Bratuškova vabi vse, razen Janše​
Janša odgovarja Bratuškovi: Z zanimanjem bomo opazovali še en eksperiment
 

Usodne Gorenakove besede?

Jelinčič je s klečanjem na koruzi mislil na besede vidnega člana SDS in nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je zapisal, kako sanja, da na sedežu stranke SDS v predprostoru Erjavec, Jelinčič in Bratuškova klečijo na koruznih zrnih in čakajo na sprejem pri Janši. Jelinčičev odgovor je bil hiter: »Verjetno si imel mokre sanje o tem, da na koruzi klečim pred vrati tvoje stranke. To se ne bo zgodilo, saj imamo za razliko od marsikoga v stranki SNS lastno glavo, lastno razsodnost, predvsem pa ponos.«


DeSUS gre na pogovore k obema
Stranka Desus se bo udeležila pogovorov pri SDS in pri SAB. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec pa je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih in ideoloških, da bi že danes lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje realnejša. Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam. »Pripravljamo se na volitve, istočasno pa se bomo šli pogovarjati o vsaki opciji sestavljanja vlade, ki bo prišla na mizo,« je dejala. V prvi fazi pa bodo po njenih besedah predvsem prisluhnili, kakšne so ponudbe.

SAB vztraja s tehnično vlado
V SAB vztrajajo pri pozivu k premisleku o oblikovanju projektne vlade. K temu vabijo tudi aktualne koalicijske partnerice, saj je vlada izgubila mandat zaradi odstopa premierja, ne pa zato, ker bi se stranke skregale, je danes dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. V petek bo sicer organom stranke predlagala, da začnejo priprave na predčasne volitve.

LMŠ zavrnil Bratuškovo in Janša
Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je predsedniku republike Borutu Pahorju danes pojasnil, da si po odstopu premierja Marjana Šarca v LMŠ želijo predčasnih volitev in ne vidijo potrebe po drugem krogu pogovorov. LMŠ se sicer ne bo odzval ne vabilu prvaka SDS Janeza Janše na pogovore o novi vladi ne vabilu predsednice SAB Alenke Bratušek. »Imamo dvoleten proračun, država je stabilna, začeli so se infrastrukturni projekti, do predsedovanja Slovenije Svetu EU je še leto in pol. Če gremo zelo hitro na volitve, imamo lahko vlado do poletja sestavljeno,« je Golubović povedal po pogovoru pri predsedniku republike.

Deli s prijatelji