POZOR

Je letalo odvrglo tole na vaše dvorišče? Previdno! Lahko je hudo nevarno

Objavljeno 09. maj 2019 08.47 | Posodobljeno 09. maj 2019 09.23 | Piše: A. L.

Letala letajo 300 metrov nad tlemi in spuščajo vabe.

Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Če ste te dni na nebu opazili nizko leteča letala, ki so nekaj odmetavala, ne skrbite. Uprava za RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je namreč za ta teden načrtovala začetek akcije cepljenja lisic proti steklini. Ta bo trajala predvidoma do konca junija 2019. Če nastavljeno vabo za lisice najdete, se je ne dotikajte. UVHVVR opozarja: »Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.«

Steklina je smrtno nevarna bolezen za žival in človeka.

Kot navajajo na svoji spletni strani, se bo polaganje vab izvajalo ob pomoči posebej prirejenih letal v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 metrov.

image
Vaba za lisice. FOTO: UVHVVR

Letala bodo vzletala z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana ter letališč Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje.


To morate vedeti o vabah

»Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab),« pojasnjuje uprava. Pri tem poudarjajo, da se ne dotikajte nastavljenih vab za lisice, o tem pa je treba poučiti tudi otroke.

Če jo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.

Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.

Naj še dodamo, da je steklina smrtno nevarna bolezen za žival in človeka.
Deli s prijatelji