RAZKRIVAMO

Javno razkrita imena Slovencev, ki so podpisali »predporočno pogodbo«

Javnost lahko spremlja, kdo je podpisal pogodbo o delitvi premoženja v primeru razveze.
 
Fotografija: Komu koristi javnost podatka? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Komu koristi javnost podatka? FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – V Sloveniji se več kot tretjina zakonskih zvez konča z razvezo. Mnoge ločitve se po sodiščih vlečejo več let. Da bi si morda kakšno muko prihranili v tem že tako stresnem obdobju, je aprila letos začel veljati člen v družinskem zakoniku, ki določa pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, ki jo je mogoče skleniti že pred poroko ali kasneje.

Pregovorno se je je prijel izraz »predporočna pogodba«, čeprav jo je mogoče skleniti tudi v času trajanja zakona. Skleneta jo lahko zakonca, torej bodoča ali že poročena, zunajzakonska ali istospolna partnerja, kjer se dogovorita, kako bosta v primeru razveze delila premoženje.

93. člen zakona družinskega zakonika je začel veljati aprila letos. Kot kažejo javni podatki, je med Slovenci zanj nekaj zanimanja. Podatki, koliko parov je podpisalo pogodbo, so namreč javno dostopni. Za nameček so pod številkami razkrita tudi imena in priimki parov, ki so pogodbo pri notarju podpisali. Javno dostopen seznam si lahko ogledate tukaj.

Register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij je sicer računalniško vodena zbirka podatkov, ki jo vodi Notarska zbornica Slovenije.

Ali zakonodajalec, ki je v 93. členu določil, da so podatki iz te pogodbe javni, posegel v varovanje osebnih podatkov, smo vprašali informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, ki je za Slovenske novice dejala, da sama zakonitost obdelave ni sporna, je pa vprašanje o utemeljenosti in nujnosti tega posega v zasebnost zakoncev. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pretehtalo, da je razkritje osebnih podatkov smiselno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije