SV. TROJICA

Jaslice v stari kmečki izbi

Izjemno zanimanje za razstavo pri Sveti Trojici.
Fotografija: Obiskovalci so nad videnim navdušeni.
Odpri galerijo
Obiskovalci so nad videnim navdušeni.

V Martinovi samostanski kleti pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah so tudi letos organizirali bogato razstavo jaslic, ki so jih pripravili vse vasi in zaselki ter nekatera društva v občini Sveta Trojica. Jaslice so vse po vrsti lepo narejene, mnoge med njimi celo izvirne po zasnovi in vsebini. Daleč najizvirnejše so tiste, ki jih je pripravila vas Spodnja Senarska pod vodstvom Andreja Vračiča. Postavljene so v kotu nekdanje kmečke izbe, na stari mizi, kot so jih postavljali nekoč.

Na smrekici visijo samo domači okraski, kot so orehi, zaviti v staniol papir, nekaj keksov in bombonov, ki so v resnici leseni izdelek, prav tako zavit v svetleči staniol papir. V kotu izbe je razpelo s križanim ter podobama Jezusa in Marije, nedaleč vstran pa stara ura, ki mirno tiktaka in jo Vračič vsak dan sproti navije. Ob mizi so klopi in stoli, kakršni se najdejo le še v nekaterih muzejih, čutarica za vino, nečke, v katerih so mesili kruh, in druga hišna oprema stare kmečke hiše. Jaslice so res izvirno narejene in zato deležne mnogih priznanj obiskovalcev. Teh je letos še posebno veliko in prihajajo iz vse Slovenije.

Likovna razstava

Zanimive so tudi jaslične upodobitve drugih vasi, na primer Oseka in Zg. Porčiča, med društvi pa se izvirno predstavljata trojiško društvo vinogradnikov in Društvo upokojencev Sv. Trojica. Vsem obiskovalcem organizatorji ponudijo tople napitke, čaj in kuhano vino, ter mnoge domače dobrote, pecivo, potice in sadni kruh, za kar so poskrbele številne kmečke gospodinje.

Avtorji jaslic iz Spodnje Senarske. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš
Avtorji jaslic iz Spodnje Senarske. FOTOGRAFIJE: Marjan Toš

Med njimi je bila tudi predsednica trojiškega društva kmečkih žena in deklet Dragica Vračič. Posebnost in dodana vrednost dogajanja v mogočni samostanski kleti je tudi bogata likovna razstava avtorjev iz vseh koncev Slovenije. Res pohvale vreden dogodek, ki si zasluži priznanje in je dragocena obogatitev prazničnega dogajanja v tej občini in v Slovenskih goricah nasploh. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije