LED

Jasen pogled na cesto

Objavljeno 03. januar 2019 15.56 | Posodobljeno 03. januar 2019 15.56 | Piše: Jaroslav Jankovič

Če so avtomobilska stekla okovana v led in je živo srebro globoko pod ničlo, za odstranjevanje ledu uporabimo tekočino za odmrzovanje.

Po nočnem sneženju si bomo morali za čiščenje stekel vzeti več časa. FOTO: Guliver/Getty Images
Dokler se bo jutranja temperatura sukala okoli nič stopinj Celzija, bomo morali pred vožnjo v službo avtomobil ogreti in stekla očistiti oziroma postrgati tanek film ledu, kar nam bo morda vzelo 10 minut, ravno prav za jutranjo rekreacijo.
Če so brisalci primrznili na steklo, jih ne odlepimo s silo, da ne bomo uničili gumic.

A ko se bo temperatura spustila na –7 °C ali še niže, bomo imeli zjutraj več dela. Vedimo, da ni vseeno, ali je zjutraj –5 ali –6 °C. Mislimo si, da nam ena sama stopinja razlike ne bo povzročila dodatnih težav, pa v resnici ni tako. Menda je prva meja, ki jo dobro občutimo na svojem telesu, pri –3 °C. Če se dlje zadržujemo na prostem, nas začne zebsti v roke. Zato si pri čiščenju snega oziroma ledu na šipah vozila nataknimo rokavice. Pobrskajmo med smučarsko opremo in poiščimo kakšne stare, na katere smo pozabili, vrzimo jih v prtljažnik, pa naj se vozijo z nami. Ko jih bomo potrebovali, jih bomo imeli pri roki. Ko mrzla zima okuje vetrobransko steklo v led, ga bomo strgali več kot deset minut.

Motor avtomobila bo potreboval dlje, da se ogreje, zato bo tudi v kabini pozneje postalo topleje. Pomagamo si s tekočino za odmrzovanje. Če zvečer nismo dvignili brisalcev s šip, jih poskušamo odlepiti zjutraj, a počasi in previdno. Če so zalepljeni na steklo, jih pustimo, sicer bomo uničili gumice. Tekočino poškropimo ali polijemo po zaledeneli površini in jo razmažemo; malo počakamo, da se zgornja plast ledu začne topiti, nato pa začnemo odstranjevati led. Ko nam ga je uspelo odstraniti, po vetrobranskem steklu še enkrat polijemo malo tekočine in jo razmažemo. S tem bomo vsaj za nekaj časa preprečili vnovično zamrzovanje. Pločevinko s sredstvom za odmrzovanje imejmo v prtljažniku, tako si bomo lahko vselej, ko bo treba, ustvarili jasen pogled na cesto.
Deli s prijatelji