ODLOČENO

Zdaj ni več dvoma: Slovenija bo dobila Janševo vlado

Sveti SMC, NSi in Desus so potrdili koalicijsko pogodbo in odločitev za vstop v novo vlado. Logar je zagotovil, da bo to večinska vlada.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Stranke SDS, SMC, NSi in Desus naj bi se že včeraj zvečer dogovorile in parafirale koalicijsko pogodbo, danes pa so sveti strank odločali glede sodelovanja v novi koaliciji. Ob 21. uri je postalo jasno: svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše, malo pred tem pa je odjeknila vest, da je vstop v novo vlado podprl tudi svet stranke Desus. Kot zadnja je svojo odločitev sporočila tudi stranka SMC.

Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado Janeza Janše, je po seji sporočil Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo. Tudi stranka SDS je soglasno potrdila koalicijsko pogodbo in oblikovanje vlade. 

Logar: To bo večinska vlada

Ob 22. uri je pred novinarje stopil Anže Logar (SDS) in izpostavil, da so bila pogajanja »ustrezno vodotesna«. Predsedniki strank so po njegovih besedah morali uskladiti veliko stvari. Kot pravi, je bilo pomembno, da se ključna vprašanja niso reševala pred kamerami, temveč znotraj potencialnih koalicijskih partneric. Dodal je, da so programsko usklajeni, »pred nami pa sta še dva pomembna koraka: glasovanje o mandatarju in glasovanje o novi vladi RS«. Zagotovil je, da bo vlada v takšni sestavi večinska.


 

Preberite tudi: Tako naj bi si v Janševi vladi razdelili stolčke


 

SMC je 15 minut pred 22. uro sporočil, da je svet stranke podprl odločitev za vstop v novo koalicijo. »Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo,« so zapisali na twitterju.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije