POŠTE NI PREVZEL

Janši osebno izročili vabilo kar v državnem zboru (VIDEO)

Janez Janša je pred opozicijsko preiskovalno komisijo ponovno vabljen septembra.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Opozicijska preiskovalna komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida 19, se bo ponovno sestala 24. septembra. Predvideno je zaslišanje predsednika vlade Janeza Janše, ki se zadnje seje komisije pretekli teden ni udeležil. Predsednik komisije Robert Pavšič je Janši vabilo na zaslišanje izročil kar na današnji seji.

Preiskovalna komisija je prejšnji teden zaslišala izvedenca epidemiologije Ivana Eržena, vodjo prve vladne svetovalne skupine za covid 19 Bojano Beović, v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) Maria Fafangla in epidemiologinjo Majo Sočan.

Predvideno je bilo tudi zaslišanje Janše, a kot je pred petkovo sejo komisije dejal poslanec LMŠ in vodja komisije Robert Pavšič, pošte ni prevzel. Popoldne dan pred sejo so dobili obvestilo kabineta predsednika vlade, »ki naj bi nadomestilo nekakšno opravičilo, ampak to niti formalno niti vsebinsko ne ustreza opravičilu«, je dejal Pavšič.


Izročil vabilo in prejel opomin


Danes pa je Pavšič na seji državnega zbora, na kateri je premier predstavil program predsedovanja Slovenije Svetu EU, Janši osebno izročil vabilo na zaslišanje. Ob tem je dejal, da ga javno vabi na zaslišanje, saj »ima očitno velike težave z dvigovanjem pošte«. Za svoje ravnanje si je sicer prislužil opomin podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka (SDS), ki je vodil sejo.


Janša se je raje udeležil slovesnosti na Kumu


»Nimam nobenega problema priti na vašo komisijo, gotovo imam več odgovorov, kot imate vi vprašanj,« pa se je v nadaljevanju seje, med odgovarjanjem na poslanska vprašanja, odzval Janša. Spomnil je, da je na dan seje komisije potekala slovesnost ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu, ki je bila napovedana mesec in pol prej. Tudi v prihodnje bo »ne glede na vse spoštovanje parlamentarnih institucij vedno šel na dogodek, kjer se spominjam sobojevnikov, ki so dali življenje za to državo«, je dodal.


image_alt
Poslanci sprožili preiskavo Janševih ukrepov proti covidu 19


Želeli razrešiti nekdanjega direktorja Nijz


Na seji komisije prejšnji teden je Eržen, nekdanji direktor Nijz, ki je to institucijo kratek čas vodil tudi lani pred začetkom epidemije, kot sodni izvedenec za področje epidemiologije predstavil izvedeniško mnenje. Prav ta njegova vloga v času, za katerega je pripravil tudi poročilo, je zmotila nekatere poslance, ki so v uvodu današnje seje ocenili, da je v konfliktu interesov, zato ne bi smel sodelovati.

V SDS, NSi in SMC so predlagali, da se ga zaradi konflikta interesov razreši, a neuspešno.

Fafangel in Sočanova sta na seji komisije povedala, da so imeli epidemiologi premalo besede pri odločitvah o upravljanju epidemije. Fafangel je tudi pojasnjeval, s katerimi ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se epidemiologi niso strinjali ter zakaj. Beovićeva pa je dejala, da je bila septembra lani premalo odločna z uvajanjem dodatnih omejevalnih ukrepov, ker je bila verjetno pod vplivom napadov v javnosti nanjo osebno. Kot zgrešeno je ocenila, da tedaj niso uvedli popolne prepovedi gibanja.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas