OPIČJE KOZE

Janševa vlada sprejela ukrepe zaradi opičjih koz

Kot so sporočili, je okužbo s tem virusom treba čim prej uvrstiti v prvo skupino nalezljivih bolezni.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji vlade, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v prvo skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Le tako bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih kontaktov ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim institucijam.

image_alt
Kaj storiti, če ste bili v stiku z okuženo osebo? Lastniki hišnih ljubljenčkov, pozor!

Kako se virus prenaša?

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v srednji in zahodni Afriki. Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo z globalno kampanjo cepljenja izkoreninili. Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku, so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade.

Pri opičjih kozah gre za porajajočo se nalezljivo bolezen, ki se do zdaj v takšnem obsegu v Evropi še ni pojavljala. Glede na epidemiologijo skupkov, ki se pojavljajo v Evropi, pojava primerov te bolezni je pričakovano, da se bodo primeri pojavljali oziroma se že tudi v Sloveniji. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni pozivata države, da takoj vzpostavijo epidemiološko spremljanje primerov te bolezni in ustrezno obravnavo tesnih kontaktov.

image_alt
Lejko Zupančeva o kozah: Kožne spremembe puščajo grde brazgotine (VIDEO)

Potrjen primer tudi v Sloveniji

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz. Gre za uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi domov, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni Nijz Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je majhno. »Zadeva ni preambula nove epidemije, ampak gre za posamične primere, ki jih obvladujemo,« je v torkovi izjavi za medije povedal Fafangel. Poudaril je, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid 19 in da gre za že znano bolezen.

Bolezen opičjih koz je tako bistveno manj prenosljiva kot koronavirus, poleg tega je oseba kužna šele po pojavu simptomov, podobnim gripi, in izpuščaju.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas