PESTRO NA POLITIČNEM PARKETU

Odločeno: Slovenija je dobila novega zdravstvenega ministra

Poslanci so Poklukarju prižgali zeleno luč. 50 jih je glasovalo za, 31 pa proti.
Fotografija: Kandidat za ministra Janez Poklukar. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kandidat za ministra Janez Poklukar. FOTO: Voranc Vogel

Poslanci so na izredni seji, ki je trajala več kot šest ur, odločali o tem, ali bo Janez Poklukar postal novi minister za zdravje. Ta je prepričal večino poslancev, zato bo postal 18. minister za zdravje doslej, tretji v tej vladi. Med prve naloge na ministrskem mestu uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Premier Janez Janša je izpostavil dosedanje Poklukarjeve poklicne uspehe. Kot je dejal, je v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene kompetence, je tudi odličen poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema.



Poklukarjevo kandidaturo so že predhodno podprli koalicijski poslanci koalicije pa tudi SNS. Pohval je bil na seji parlamentarnega odbora deležen tudi od nekaterih poslancev ostalih opozicijskih strank. Poslanec Desusa Branko Simonovič je v predstavitvi stališča poslanske skupine pohvalil Poklukarjev program.

Poslanska razprava o kandidaturi za ministra Janeza Poklukarja se je poleg o njegovih kompetencah za vodenje zdravstvenega resorja vrtela tudi okoli nakopičenih težav zdravstvenega sistema. Poslanci so ugotavljali, da se bo minister v prvi vrsti ukvarjal z obvladovanjem epidemije, slišati pa je bilo tudi nekaj kritik na račun njegovega zaslišanja.

Nasledil bo Janšo


Poklukar, ki je v preteklosti vodil jeseniško bolnišnico in Univerzitetni klinični center Ljubljana ter bo v primeru večinske podpore navzočih poslancev postal minister, je prejšnji teden ob predstavitvi svoje vizije zdravstva poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

Dvainštiridesetletni zdravnik internist bo zasedel položaj zdravstvenega ministra dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami. Vlada je iskala novega ministra za zdravje po tistem, ko je Tomaž Gantar odstopil s tega mesta konec lanskega leta po izstopu Desusa iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil premier Janez Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije